ftx vs binance

Binanceova pobjeda nad FTX-om znači da se više korisnika udaljava od centralnih berzi

Binance se suočava sa daleko manjom konkurencijom nakon pada FTX-a, ali još uvijek možda neće osvojiti porast broja novih korisnika.

Na osnovu zajedničkih izjava na Twitteru ove sedmice od strane izvršnog direktora Binancea Changpenga “CZ” Zhaoa i izvršnog direktora FTX-a Sama “SBF” Bankman-Frieda, čini se jasnim da FTX ima ozbiljne probleme sa solventnošću – toliko strašne da je malo ko na tržištu spreman da ga spasi. Kao rezultat toga, FTX se okreće CZ-u kao potencijalnom kupcu.

Nakon što je CZ ranije ove sedmice razotkrio probleme FTX-a objavljujući svoj plan da izbaci 500 miliona dolara svog FTX tokena na tržište, kompanije su 8. novembra rekle da su sklopile neobavezujući ugovor da Binance kupi FTX. To je provizorni ugovor koji znači da se Binance može povući u bilo kom trenutku bez suočavanja sa bilo kakvim posljedicama, a ja lično vjerujem da je malo vjerovatno da će akvizicija na kraju biti finalizirana.

Dok je SBF šesti po veličini pojedinačni politički saradnik u Sjedinjenim Državama — on je dao ukupno 39,8 miliona dolara Demokratskoj stranci tokom prošle godine — vrijedi napomenuti da novac nije obezbijedio FTX-u licencu za rad u Sjedinjenim Državama. Posjedovanje FTX-a ne bi steklo Binance-u nikakav pristup tržištu osim onog koji već uživa.

Sa stanovišta tržišnog udjela i platforme, FTX ne nudi nikakvu jedinstvenu vrijednost Binanceu (kao što bi kompanija poput Twittera mogla). Za sve poslovne jedinice koje FTX nudi, Binance ima konkurente jednakog ili čak većeg kvaliteta, uključujući platforme za promptnu trgovinu i trgovanje derivatima, steking proizvode i ekosistem startupa koji se gradi na njegovim platformama. (To bi se moglo proširiti i na Solanu, gdje se startupi finansirani od FTX-a takmiče s onima u Binanceovom BNB lancu.) Binance će prirodno osvojiti FTX-ovu klijentelu u slučaju da FTX propadne, bez obzira da li sklope bilo kakav dogovor.

Neobvezujući ugovor uključuje period dubinske analize, što daje SBF-u malo prostora za disanje da pronađe druge kupce na Wall Streetu. Ali izgledi da se to dogodi su sve manji s Binanceom koji je uključen, budući da bi potencijalni kupci bili primorani da održe kompaniju na površini uprkos stalnim borbama CZ-a.

Realnost je da je FTX već praktično „mrtav“. Njegov FTT token se trguje ispod 4 dolara, što je pad od otprilike 80% od 7. novembra – u periodu od samo 24 sata. Brend kompanije je nepopravljiv i biće izuzetno teško povratiti poverenje potrošača.

Kao rezultat kolapsa FTX-a, postoji nekoliko pomaka koje možemo očekivati ​​u narednim mjesecima i godinama.

Razmjene će ući u fazu konsolidacije: S obzirom da je FTX blizu “smrti”, Binanceova vodeća pozicija je još više učvršćena. Biće teško osporiti vodeći status Binancea, a vjerovatno je da će mnoge male berze propasti zbog poteškoća u zadobijanju povjerenja korisnika. Kao rezultat toga, tržište razmjene će postati „oligopolnije“.

Postojaće nove mogućnosti za decentralizovanu razmjenu i pozajmljivanje: nakon niza velikih nesolventnih događaja ove godine – uključujući Terraform Labs, Three Arrows Capital, Celsius Network i Alameda Research – poslovanje centralizovanog kreditiranja izgubilo je povjerenje ljudi. Potražnja za „decentralizovanim pozajmljivanjem“ će se povećati, otvarajući dugoročne mogućnosti i inovacije za decentralizovano finansiranje (DeFi). To će dovesti do nestanka većine centralizovanih kreditnih poslova.

Regulacija će biti ojačana: zemlje će imati sveobuhvatnije i detaljnije propise u pogledu regulatornih akata, finansijskog licenciranja i zaštite investitora, a fokusiraće se na jačanje regulative centralizovanih berzi i DeFi-ja, pri čemu će 2023. biti prva godina regulacije.

Kriptovaluta će imati više “zaštitnih ograda”: Industrija će se oprostiti od ere varvarskog neregulisanog rasta, a institucije za upravljanje imovinom u industriji generalno će implementirati skup strogih sistema kontrole rizika i potpune revizije kako bi njihove kompanije radile pod zdravim, transparentnim, otvorenim bilansom stanja. Oni će biti aktivniji u traženju licenci za usklađenost, a cjelokupna industrija će se razvijati u benignijem smjeru.

Nadajmo se da će sve ovo rezultirati sljedećim “kripto ljetom” koji dolazi vrlo brzo.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.