UniLayer kriptovaluta

DeFi Deep Dive – Šta je UniLayer?

Korisnici centralizovanih trgovačkih platformi mogu uzeti na raspolaganje mnoge alate, vizualizacije i podatke kako bi trgovanje učinili zdravo za gotovo. Decentralizovane berze (DEX) postale su popularna alternativa centralizovanim mjenjačnicama (CEX), zbog privlačnosti samopoštovanja i odsustva posrednika. Međutim, ono što pomalo nedostaje u DeFi prostoru je profesionalna decentralovana platforma za trgovanje. UniLayer tvrdi da je platforma za “decentralizovano trgovanje sljedeće generacije” izgrađena na vrhu popularnog DEX-a, Uniswap. Korištenjem izvornog tokena ERC-20 LAYER, UniLayer omogućava korisnicima da iskoriste prednosti funkcija trgovanja na profesionalnom nivou i primjene ih u svijetu DeFi-a, bez potrebe za trećom stranom.

U ovom ćemo članku istražiti UniLayer platformu i njene različite komponente. Takođe ćemo pogledati korisnost LAYER tokena i uloge koje on služi u UniLayer ekosistemu. Razgovarćemo o nekim jedinstvenim karakteristikama platforme i onome što možemo očekivati ​​u budućnosti!

UniLayer je jedna od mnogih platformi koje decentralizovane financije (DeFi) podižu na viši nivo. DeFi mijenja globalni finansijski sistem na način koji daleko prevazilazi samo trgovanje kriptovalutama. Kurs DeFi 101, na Tehničkoj akademiji, osmišljen je da vas vodi kroz detaljne aspekte DeFi-ja, kako bi vam pomogao u sigurnom istraživanju nekih od najpopularnijih decentralizovanih aplikacija (dApps) i dostupnih protokola.

Šta je UniLayer?

UniLayer je decentralizovana platforma za trgovanje, izgrađena na popularnoj decentralizovanoj mjenjačnici (DEX) Uniswap. Platforma se može pohvaliti nizom funkcija koje omogućuju trgovanje na profesionalnom nivou u DeFi-u. Njegove karakteristike uključuju grafikone uživo, knjige narudžbi uživo, analitiku i druge alate koji se mogu vidjeti na popularnim centralizovanim mjenjačnicama i platformama za trgovanje. UniLayer ekosistem nudi automatizovane zamjene, upravljanje likvidnošću, ulaganje, DEX agregator, kao i kripto podlogu za nadolazeće projekte.

Takođe, UniLayer ima fiat on-ramp. To korisnicima čini izuzetno jednostavnim pristup decentralizovanim finansijama (DeFi), bez upotrebe centralizovane mjenjačnice kao posrednika. Iako je to već bilo učinjeno sa projektima poput Kyber Network, to je prilično rijetko u DeFi-u! Ove kombinacije zajedno predstavljaju privlačnu platformu i za iskusne korisnike DeFi-a i za pridošlice koji žele proširiti svoje vidike u kripto prostoru. UniLayer spaja mnoge najpopularnije trendove u kriptovalutama u jedno, jednostavno i profesionalno iskustvo trgovanja.

LAYER Token

LAYER token je izvorni ERC-20 uslužni token, koji pokreće UniLayer ekosistem. Većina funkcija unutar UniLayer platforme nagrađuje imaoce LAYER-a za ulaganje njihovih tokena unutar platforme. Ovo je uobičajena tema koja će se nastaviti zajedno sa proširenjem platforme, donoseći dodatnu korisnost LAYER tokenu sa uvođenjem novih funkcija.

Trenutno, LAYER ima cirkulirajuću ponudu od 21,997,193 a maksimalnu ponudu od 40,000,000 žetona. Nakon produženog bull-mitinga, početkom februara 2021, cijena LAYER-a skočila je na otprilike 0,56 USD, približavajući se svom prethodnom rekordnom maksimumu od 0,68 USD u avgustu 2020. U vrijeme pisanja ovog članka, LAYER token ima tržišnu kapitalizaciju od $15,653,461.93 USD i trguje se na oko 0.71 USD.

Korisnici koji ulažu u LAYER, primaju 1% od svih prikupljenih ETH transakcija, od svakog uspješnog projekta pokrenutog na UniLayer platformi. Takođe, vlasnici LAYER tokena dobijaju prioritetan pristup pokretanju UniLayer tokena. Oni koji drže najviše LAYER tokena dobijaju najraniji pristup rundama ulaganja u projekte.

Zašto koristiti UniLayer?

UniLayer se može pohvaliti sa nekoliko funkcija koje pružaju profesionalno iskustvo decentralizovane trgovine. Nadalje, platforma se širi na mnoga druga područja kripto prostora. U nastavku su navedene neke od ključnih karakteristika UniLayer platforme.

Automatizacija trgovine

Visoke naknade za gas, znače da su automatizovane trgovine često preskupe i nepraktične za obavljanje unutar lanca. UniLayer preuzima ove funkcije i ugrađuje ih u intuitivnu nadzornu ploču, koja poboljšava likvidnost platformi za likvidnost, zasnovanih na blockchainu.

Prilikom trgovanja sa UniLayerom, nalozi za kupovinu i prodaju mogu se zakazati i izvršiti u određeno vrijeme i po određenim cijenama. Kao i kod popularnih trgovačkih platformi kao što je Binance, ovo omogućava efikasno mjerenje unosa i implementaciju strategija trgovanja. UniLayer omogućava korisnicima automatizaciju trgovanja na osnovu specifičnih kretanja cijena.

UniLayer koristi lančane izvode u stvarnom vremenu, za podatke o cijenama žetona, likvidnosti i kursa. Ovo je sastavljeno u elegantan korisničk interfejs (UI), kako bi se omogućila automatizacija trgovine zasnovana na pouzdanim podacima.

Mnogi se ljudi pitaju kako svoju trgovačku igru ​​podići na viši nivo. Ako vam ovo zvuči poput vas, pogledajte indikator indeksa snage bitcoina (BSI – Bitcoin strenght indicator) koji je napravio korisnik “Ivan on tech”. Ovaj “obavezni” alat kombinuje analizu na lancu, sa tehničkom analizom, kako bi vam omogućio donošenje odluka na osnovu najekvalitetnijih dostupnih podataka. Ovo vam omogućava da donosite odluke o trgovanju na osnovu vjerovatnoće, a ne emocija ili osjećaja. Nadalje, BSI indikator vam omogućava da vidite šta će se vjerovatno dogoditi, prije nego što se to zapravo dogodi!

UniLayer platforma

Live Order Books

Još jedan alat koji mnogi trgovci uzimaju zdravo za gotovo, jesu knjige naloga (Order books). Koristeći UniLayer-ove knjige naloga uživo, korisnici mogu automatizovati trgovine i zakazati naloge kupovine i prodaje za željene parove žetona. Zakazivanje omogućava UniLayer aplikacija za pregledavanje, koja koristi JavaScript datum za tačno izvršavanje postavljenih narudžbi.

UniLayer knjige narudžbi pružaju korisnicima priliku da pregledaju sve narudžbe, kupovine i prodaje, kako su postavljene i da li su ispunjene. Sposobnost sagledavanja aktivnosti trgovanja u stvarnom vremenu pruža napredan alat za decentralizovano trgovanje.

Ulaganje

Još jedna karakteristika UniLayer ekosistema je Flash Staking. Ovo omogućava korisnicima da brzo zarade nagrade za zaključavanje sredstava, bez rizika da budu kažnjeni zbog odsustva sa interneta ili otpuštanja, što je uobičajeno kod mnogih mehanizama ulaganja.

UniLayer nagrađuje ulagače provizijom od 0,3% trgovačkih naknada, kojom upravlja Uniswap. Nagrade se distribuiraju proporcionalno udjelu korisnika u bazenu. Svaki proizvod koji je stvorio UniLayer osmišljen je tako da plati ETH, korisnicima koji ulažu žeton LAYER. Kao takav, 92% ETH prikupljenih od limitiranih naloga raspoređeno je na LAYER uloge.

Automatizovano upravljanje kreditima

Takođe, UniLayer olakšava automatizaciju upravljanja likvidnošću preraspodjelom sredstava u kreditne fondove za automatsko rebalansiranje portfolija. Korisnici se mogu odlučiti za automatizaciju kretanja likvidnosti, iz jednog bazena u drugi, kada se dese određeni događaji.

UniLayer Dashboard nudi funkcije upravljanja pozajmicama, koje olakšavaju automatizaciju kretanja imovine između Uniswap fondova likvidnosti. Ovo bi moglo biti posebno korisno kada se osigurava likvidnost skladištima koja sadrže nestabilnu imovinu, jer to znači da korisnici mogu izaći kada je predstavljen određeni pokazatelj trgovanja ili kada je prošao određeni period. Takođe, UniLayer Swap mogućnost uključuje DEX agregator, Uniswap portal za likvidnost i funkciju zamjene tokena.

UniLayer Launchpad

UniLayer Launchpad je decentralizovan i transparentan način prikupljanja sredstava za novi kripto projekat ili pokretanje. Ovo funkcioniše slično kao popularni projekti kripto lansirnih projekata TrustSwap i Polkastarter.

UniLayer Launchpad predstavlja nepouzdan način prikupljanja sredstava koji smanjuje rizik za investitore, podstičući korisnike da preuzmu žetone potrebne za dodjelu Launchpad-a. Ova karakteristika, takođe, olakšava zaključavanje tokena tima, dajući dodatni sloj stabilnosti pri pokretanju tokena.

Dalje, svi projekti pokrenuti na UniLayer Launchpad platformi proći će sigurnosnu reviziju njemačkih stručnjaka za blockchain Chainsulting. Chainsulting je učestvovao u više od 300 revizija pametnih ugovora o blokovima, uključujući Ethereum, EOS i Tezos. To će UniLayer Launchpad-u dati viši nivo sigurnosti i veće povjerenje korisnicima.

UniLayer Launchpad koristi pametne ugovore za zaštitu investitora. Investitori ne moraju vjerovati timovima koji stoje iza projekta, mogu vjerovati UniLayer tehnologiji. UniLayer Token Launchpad će se kovati pomoću pametnih ugovora, koji automatski zaključavaju likvidnost u uniswap bazene, na najmanje 6 mjeseci. Timski tokeni će takođe biti dodijeljeni korištenjem pametnih ugovora. UniLayer Launchpad dizajniran je da pruži stabilnost početnom modelu DEX ponude (IDO) na način da štiti i rane investitore i timove koji stoje iza novih projekata.

Dobitnici LAYER tokena će imati 1% ETH-a prikupljenog za svaki projekat pokrenut na UniLayer Launchpad-u. Najmanje 7.500 LAYER žetona biće potrebno za pristup “redu prioriteta”, koji će uskoro biti emitovan. Projekti koji se pokreću na UniLayer Launchpad-u, imaće priliku emitovati postotak nove zalihe tokena za korisnike UniLayer tokena.

Grafikoni i analitika

UniLayer Dashboard prikazuje grafikone cijena baš kao i većina popularnih profesionalnih trgovačkih platformi. Ovo pruža mnoštvo informacija uključujući podatke o narudžbama, količinu likvidnosti i još mnogo toga! UniLayer olakšava primjenu tehničke analize na vaše decentralizovano trgovanje, bez potrebe za grafičkim alatom treće strane.

Mnogi profesionalni trgovci navikli su se na naprednu analitiku grafikona i alate za trgovanje. Ovo je donedavno, uglavnom nedostajalo, u korisničkom iskustvu DeFi (UX). Kontrolna ploča nudi više interaktivnih grafikona cijena i izvora podataka koji stvaraju poznato i pouzdano okruženje za trgovanje s najrelevantnijim podacima u svakom trenutku.

Tehnička analiza je bitan alat za trgovanje kriptovalutama. Razumijevanje načina čitanja sentimenta na tržištu, obrazaca trgovanja i pokazatelja, može biti ključno za uspjeh kripto trgovca. Da biste naučili čitati grafikone cijena, uzorke svijećica i različite pokazatelje trgovanja, pogledajte kurs Tehničke analize 101 na Tehničkoj akademiji!

UniLayer cijena

Zašto graditi na Uniswap-u?

Decentralizovana razmjena (DEX) Uniswap, je stvorila pojednostavljen proces za integraciju mobilnih i web aplikacija koristeći potpuno transparentan i otvoreni paket za razvoj softvera JavaScript (SDK). To omogućava aplikacijama da opremite interfejs za programiranje aplikacija (API -je), koji olakšavaju mnoge osnovne karakteristike trgovanja i upravljanja likvidnošću koje su potrebne za jednostavnu integraciju Uniswap-a u aplikacije trećih strana. Ovo omogućava programerima da javno pregledaju svoj kod, kako bi provjerili ima li grešaka i ranjivosti, dok dopušta rješavanje legitimnih problema i prijedloga poboljšanja.

Uniswap donosi ogromnu likvidnost kriptovalutama sa velikim nizom ERC-20 tokena. Dio ove likvidnosti mogao bi lako preći na UniLayer. Kako se Uniswap nastavlja usvajati, likvidnost koja je dostupna UniLayeru takođe će se povećati. Sa vremenom, ovo bi moglo napraviti UniLayer platformu za decentralizovano trgovanje profesionalnom.

Uniswap je javno revidiran od strane kompanije ConsenSys. Ovo u suštini potvrđuje sigurnost pametnih ugovora, koji se koriste u Uniswap protokolu. Kao rezultat toga, vrijednosni papir proizašao iz Uniswap procjena rizika, odnosi se na likvidnost koju koristi UniLayer platforma. Ovo dodaje dodatni sloj pouzdanosti UniLayer-u. Štaviše, Uniswap je nepouzdana, decentralizovana aplikacija, bez jedinstvene tačke greške ili centralnog autoriteta, koja takođe koristi UniLayer preko proxyja.

Zaključak

UniLayer je doživio svoj dio uspona i padova u kratkoj istoriji projekta. Od problematičnog prvog lansiranja s BetFijem, do problema sa ulogom i naknadama za gas. Međutim, čini se da projekt djeluje na osnovu povratnih informacija zajednice, kako bi brzo riješio ove probleme pokretanjem V2. Ovo bi trebalo donijeti poboljšanu funkcionalnost platformi za poboljšanje korisničkog iskustva.

UniLayer bi se mogao smatrati ambicioznim projektom. Kombinovnje toliko elemenata u jednu platformu je veliki zadatak za novu kripto platformu. Nakon nekih neočekivanih događaja i nesrećnih zastoja, UniLayer tim mogao bi ubrati plodove svog rada. Nakon mjeseci napornog rada, UniLayer će uskoro postati korak bliže ostvarenju svog cilja da postane ultimativna decentralizovana platforma za trgovanje. Mnoge od navedenih funkcija tek se trebaju uvesti. Međutim, UniLayer bi uskoro mogao biti pravi izbor za profesionalne trgovce, koji žele automatizovati strategije na decentralizovanim mjenjačnicama (DEX).

Automatizovano trgovanje mijenja igru ​​za kriptovalute. Ako želite naučiti kako stvoriti i testirati svoje strategije trgovanja, kurs “Algoritamsko trgovanje pomoću Ivana” na Tehničkoj akademiji, idealno je mjesto za učenje kako povećati kvalitet vaše automatizacije trgovine i držati vas ispred krivine na kripto tržištima!

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.