dubai

Dubai želi postati globalni tehnološki centar – i kladi se na kriptovalute kako bi tamo dospio

Dubai je bio jedan od prvih gradova koji je izašao iz pandemije i ponovo se otvorio za turizam sredinom 2021. Emirat je sada postavio cilj da postane globalno tehnološko središte privlačeći poduzetnike, investitore, pa čak i kripto utjecajne u grad. Ali hoće li ga klađenje na kriptovalutu katapultirati do uspjeha ili će ga ostaviti u prašini?

Kako se Dubai nosi s pandemijom, niski porezi i lakoća poslovanja postavili su temelje za procvat nakon pandemije. A oni se isplaćuju u obliku novih tehnoloških investicija.

Dubai, i UAE uopšteno, je primjer svjetske klase za suočavanje s pandemijom. Sada vidite talente širom svijeta, iz svih dijelova svijeta, koji žele da se presele u Dubai”, rekla je Ola Doudin, suosnivačica BitOasis, platforme za kriptovalute.

U 2020. godini, 654 miliona dolara uloženo je u start-up preduzeća na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, prema istraživanju Wamde, kompanije za ulaganja i rizični kapital koja posluje u regiji. Taj iznos se učetverostručio na skoro 2,9 milijardi dolara do sljedeće godine, pri čemu je otprilike polovina tog iznosa ušla u UAE.

„Definitivno vidimo da Dubai vodi tu trku, da se takmiči sa drugim finansijskim centrima i da se zaista pozicionira kao globalni kripto hub centar“, rekao je Doudin.

Ali ta opklada na kriptovalute dolazi u trenutku kada raste bojazan investitora prema tržištu digitalnih valuta, usred hakova visokog profila, kolapsa „stabilnih kovanica“ i strmih padova cijena kriptovaluta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.