evropske porodice

Evropske porodice vide kriptovalute kao alat za povećanje štednje

Studija je istakla da su troje od pet evropskih ispitanika izjavili da su svoje kripto investicije povećali za 50%.

Iako postoje rizici povezani s kripto ulaganjem, neki to vide kao način da povećaju svoju porodičnu štednju, pokazuje nedavna studija koju je naručila platforma za kripto trgovinu BitMEX.

Istraživanje, koje je provela istraživačka firma Kantar, pokušalo je da otkrije trendove vezane za kripto među potrošačima u 2022. Prolazeći kroz 3.000 ispitanika na 14 tržišta u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi, studija je pokazala da Evropljani gledaju na kripto kao na metod za ulaganja i štede za svoje porodice.

55% evropskih učesnika ankete izjavilo je da trenutno drži kriptovalutu. Štaviše, 70% ovih ispitanika je navelo da je glavna funkcija kriptovaluta da se koristi za potrebe njihove porodice. Osim toga, istraživanje je također pokazalo da 61% ispitanika vidi kriptovalute kao „dobar način za diverzifikaciju ulaganja“.

Iako postotak nije toliko značajan kao dobitak na lutriji, anketa navodi da je više od 80% transakcija ispitanih vlasnika kriptovaluta 1.000 dolara i više.

Glavni direktor marketinga BitMEX-a (CMO) Michele Bertacco rekao je da je cilj istraživanja bio bolje razumjeti ponašanje investitora. Nakon što je vidio rezultate, Bertacco je objasnio da “mainstream apetit za kripto raste vrlo velikom brzinom.”

Ranije ove sedmice, druga anketa je pokazala da su ljudi koji nisu investirali u kriptovalute zabrinuti zbog volatilnosti, uticaja na okoliš i regulative. Osim ovoga, studija je takođe primijetila „nedostatak razumijevanja“ kao najistaknutiji zid koji sprječava investitore da uđu u kriptovalute.

U međuvremenu, novija anketa je pokazala da je 80% učesnika spremno raditi više ako su dobili kriptovalutu kao poticaj. Uz to, ispitanici su takođe izjavili da će vjerovatno otkazati svoje članstvo u teretani u zamjenu za članstvo u Metaversu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.