usdc

Firma Banking Circle koju reguliše EU usvojila je USDC stablecoin

Banking Circle je pokrenut 2016. godine s misijom da pomogne platnim preduzećima da dođu do novih globalnih tržišta, izbjegavajući teret tradicionalnog bankarstva.

Banking Circle, evropska banka fokusirana na prekogranična plaćanja, usvaja glavni stabilni novčić koji je vezan za američki dolar.

Firma je u petak službeno objavila usvajanje USD Coin (USDC) na svojoj platformi kao metoda prihvatanja, obrade i poravnanja plaćanja.

Nova funkcija plaćanja omogućena je kao dio nove usluge Banking Circlea koja cilja banke i provajdere plaćanja, omogućavajući im da olakšaju plaćanja izvan tradicionalnih bankarskih kolosjeka.

Coinbase, glavna berza kriptovaluta u Sjedinjenim Državama, bit će jedan od dobavljača kripto likvidnosti za Banking Circle, navodi se u najavi.

Usvajanje USDC-a od strane Banking Circle-a pozicionirano je kao “ključni korak u demokratizaciji globalnih finansija” jer pruža značajne “prednosti u pomirenju, brzini i troškovima”, kažu iz kompanije.

Mishal Ruparel, šef usluga virtualne imovine u Banking Circleu, rekao je za Cointelegraph da je integracija USDC-a prvi korak banke na tržištu digitalne imovine. “Neki od naših klijenata opslužuju kripto prostor u posljednjih godinu-dvije i želimo podržati njihov rast,” dodao je.

Banking Circle je odabrao USDC kao svoju prvu ponudu jer ima “najveću važnost za naše klijente u ovom trenutku”, napomenuo je Ruparel. “U budućnosti ćemo dodati druge stabilne coine vezane za USD i one za druge valute”, rekao je on, dodajući da kompanija cilja na ograničen broj stabilnih coin-a koji su osigurani sredstvima u trećem kvartalu 2022.

Ruparel je takođe predvidio da će stabilni coin-i koji su podržani imovinom kao što je USDC postati uobičajeniji instrument plaćanja u budućnosti, navodeći:

„Ovo će omogućiti mnogim kompanijama koje prodaju robu, usluge ili kreativni sadržaj da prodaju na netu, prikupljaju sredstva i primaju svoju zaradu gotovo bilo gdje. To takođe uklanja mnoga trenja i vrijeme potrebno za međunarodni transfer.”

Banking Circle pokrenut je 2016. godine s misijom da pomogne platnim preduzećima da dođu do novih globalnih tržišta, izbjegavajući procesna opterećenja tradicionalnog bankarstva. Sa sjedištem u Luksemburgu, djeluje kao kreditna institucija prema propisima Luksemburške komisije za finansijski sektor.

Firma takođe nudi usluge u drugim evropskim zemljama kao što je Velika Britanija, radeći pod ograničenim nadzorom U.K. Financial Conduct Authority.

USDC je drugi najveći stabilni koin na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, nakon samo Tether-a (USDT). USDC stablecoin pokrenut je 2018. godine kao zajednički projekat kripto berze Coinbase i Circlea, američke kompanije za blockchain plaćanje, koju su osnovali Jeremy Allaire i Sean Neville u oktobru 2013.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.