honduras

Honduras privlači turiste kripto investitore u Bitcoin Valley

Nekoliko preduzeća u turističkom gradu Santa Lucia sada prihvata plaćanje bitcoinom u nadi da će to podstaći turističku potrošnju.

Mali turistički grad u Hondurasu počeo je primati Bitcoin (BTC) plaćanja kao dio inicijative Bitcoin Valley osmišljene da poveća prihode od turizma u 60 lokalnih preduzeća.

Neki mještani Santa Lucije, poput vlasnika trgovačkog centra Cesar Andino, očekuju da će inicijativa otvoriti više mogućnosti za trgovine u tom području i “privući više ljudi koji žele koristiti ovu valutu”, navodi se u izvještaju honduraške novinske kuće La Prensa. Andino je dodao:

“Prihvatanje Bitcoina omogućit će nam da otvorimo još jedno tržište i osvojimo više kupaca. Moramo da se globalizujemo. Ne možemo se zatvoriti od tehnologije i ne možemo biti ostavljeni kada druge zemlje to već rade.”

Program je počeo u četvrtak, omogućavajući posjetiocima lokalnih trgovina da plaćaju američkim dolarima, honduraškom lempirom ili bitcoinom.

Opštinska vlada Santa Lucije razvila je program Bitcoin Valley u saradnji sa kripto berzom Coincaex, Blockchain Hondurasom i Tehnološkim univerzitetom u Hondurasu.

Coincaex pruža opremu i usluge potrebne za obavljanje kripto plaćanja, dok Blockchain Honduras pruža edukaciju o korištenju kripto novčanika.

honduras 1

La Prensa je objasnio da, iako kupci mogu platiti robu i usluge u BTC-u, oni će kovanice slati na berzu Coincaex. Razmjena tada odmah šalje vrijednost BTC-a u lempiri trgovcu kako bi im pomogla da izbjegnu gubitak zbog volatilnosti cijena. Stoga,  u ovom slučaju vlasnici preduzeća ne primaju direktno BTC kao sredstvo plaćanja.

Lokalni vlasnici preduzeća se nadaju da će Bitcoin Valley ponovo pokrenuti turističku potrošnju u tropskoj obalnoj zemlji nakon što je pretrpjela veliki udar tokom pandemije COVID-19. Honduras je uživao oko 556 miliona dolara godišnje potrošnje u turizmu u 2019. prije nego što je pao za više od 66 posto u 2020. na 189 miliona dolara prema podacima Macrotrendsa, globalnog ekonomskog pratioca.

Honduras se pridružuje nekolicini zemalja u regionu koje su pokrenule slične programe za ljude da legalno plaćaju robu i usluge kriptovalutama.

El Salvador je čuveno usvojio BTC kao zakonsko sredstvo plaćanja 2021. godine i pokrenuo nacionalni napor da edukuje stanovnike o njegovoj korisnosti. Pokrenuo je sličnu turističku atrakciju Bitcoin Beach u gradu El Zonte.

Gvatemala ima svoju inicijativu Bitcoin Lake na turističkim lokacijama oko jezera Atitlan u planinama Sierra Madre. Gradonačelnik Cesar Piedrasanta iz Panajachela takođe je kopao BTC energijom za koju kaže da bi inače bila neiskorištena i uzalud potrošena.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.