Instagram uskoro dodaje NFT

“Radimo na uvođenju NFT-ova na instagram, u bliskoj budućnosti,” izjavio je Meta CEO, dodajući da će stvaranje NFT-ova biti omogućeno tokom sledećih par mjeseci.

Mark Zuckerberg je otkrio da se njegova aplikacija za dijeljenje video i foto sadržaja, Instagram, sprema da doda nezamjenjive tokene (NFT) na ovu platformu.

“Radimo na uvođenju NFT-ova na Instagram, u bliskoj budućnosti,” izjavio je Zuckerberg u svom pojavljivanju na South by Southwest konferenciji u Austinu, Teksas. Osnivač Facebook-a nije objavio detalje kada će se ovo tačno dogoditi.

Casey Newton, novinar za Platformer newsletter, tvitovao je sa ove konferencije, da je Zuckerberg takođe rekao da se nada da će korisnici instagrama, kroz sledećih par mjeseci, biti u mogućnosti da naprave vlasitite NFT-ove na ovoj platformi.

“Na #SXSW, Mark Zuckerberg je upravo rekao “nadam se” da ćete tokom dolazećih mjeseci moći stvarati vlastite NFT-ove unutar instagrama.”

Kompanija Meta nije odmah odgovorila na pitanje kada će ova mogućnost biti dostupna.

Prošlog oktobra, ova kompanija je promijenila ime iz Facebook u Meta, da bi se fokusirala na projekte vezane za Metaverse. Izještaji ove kompanije, iz 4. kvartala prošle godine, po prvi put su prikazali finansijske detalje o projektima koji se bave virtuelnom i proširenom stvarnošću, Reality Labs, prikazujući gubitke od preko 10 biliona dolara. Da budemo iskreni, pošto Meta dio metaverse-a još uvijek nije pušten u rad, bilo bi teško profitirati od njega.

Ovo nije prvi pokušaj Meta kompanije da uspije u kripto projektima. U 2019. godini, ova kompanija je objavila planove da stvori svoj token “Libra” (kasnije preimenovan u “Diem”), stabilni novčić vezan za USD, koji nisu uspjeli napraviti radi nedostatka regulatornih odobrenja i podrške zajednice. Ovaj projekat je kupljen od strane Silvergate Capital kompanije, u kojoj neki bivši radnici Meta kompanije pokušavaju da ožive ovaj stabilni novčić, otvorenog koda, stvarajući njihovu vlastitu mrežu.

Kompanije za društvene medije se trude da uvrste kriptovalute i NFT-ove u svoje platforme, prateći famoznu odluku Twitter-a da omogući podršku za NFT profilne slike u januaru. Reddit je dodao NFT avatare iz vlastite kolekcije a stranica za odrasle, OnlyFans, je već omogućila NFT profilne slike.

Nisu samo kompanije za društvene medije zainteresovane za akciju unutar kripto svijeta. Tradicionalne finansijske kompanije pokazuju interes za ovaj prostor. American Express nagovještava svoje proširivanje u metaverse, predavanjem zahtjeva za odobravanje zaštitnog znaka.

Zathjev je, ove sedmice, predat kancelariji USPTO (U.S. Patent and Trademark Office), pokazujući interesovanje kompanije American Express, da ponudi virtuelne bankarske i usluge berze, kao i da omogući korištenje svojih kreditnih kartica unutar NFT tržišta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.