intel-btc

Intel lansira novi blockchain čip kako bi išao u korak sa cryptom

Intel je rekao da će čip početi da se isporučuje u drugoj polovini ove godine.

Intel je u petak lansirao novi čip za blockchain aplikacije kao što su rudarenje Bitcoina i kovanje NFT-a kako bi unovčio sve veću upotrebu kriptovaluta. Čip će biti isporučen kasnije ove godine, a među prvim kupcima je Block, firma koju vodi Jack Dorsey, a koja je nedavno promijenila ime iz Square kako bi istakla svoj rastući fokus na blockchain.

Blockchain služi kao javna knjige koja vodi evidenciju o transakcijama na mreži računara i postali su sve popularniji posljednjih godina. Njihov uspon je takođe izazvao buku oko riječi poput “Web3” i “NFT” koje promovišu decentralizaciju tehnologija.

Intel je rekao da je njegov čip energetski efikasan “akcelerator” dizajniran da ubrza zadatke blockchaina koji zahtijevaju ogromne količine računarske snage i na taj način troše mnogo energije.

Dizajner čipova Nvidia, čije se grafičke kartice naširoko koriste za rudarske aktivnosti, takođe ima poseban čip namijenjen rudarenju Ethereuma.

Kao dio širenja svog otiska u prostoru, Intel je takođe formirao novi segment pod nazivom Custom Computer Group u okviru svoje poslovne jedinice za ubrzane računarske sisteme i grafiku.

Kao što je istaknuto u ranijem izvještaju Tom's Hardware-a, Intel je već duže vrijeme radio na svom ulasku na Bitcoin tržište. Godine 2018. kancelarija za patente i trejdmark u SAD-a dodijelila je gigantu čipova patent za efikasno rudarenje kriptovaluta koje koriste SHA-256 algoritam. Intel je takođe otkrio mali udio u vodećoj berzi kriptovaluta Coinbase u avgustu 2021.

Za razliku od CPU-a ili GPU-a koji su usmjereni na mnoštvo načina upotrebe, ASIC (integrisano kolo specifično za aplikaciju) je tip čipa dizajniran za specifičnu vrstu zadatka. Oni rade samo jedan posao, ali bi trebali biti posebno dobri u tome.

Uz to, Intel će se suočiti sa oštrom konkurencijom Bitmain-a i MicroBT-a, najvećih svjetskih proizvođača hardvera za rudarenje Bitcoin-a.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.