japan 30 posto

Japan će izdavaocima tokena ublažiti porez na kriptovalute od 30% na dobit od papira

Kako sada stoji, japanski emitenti kriptovaluta su dužni da plaćaju utvrđenu stopu poreza na dobit preduzeća od 30% na svoje udjele, čak i ako nisu ostvarili profit prodajom.

Japanska vlada je spremna da ublaži porezne zahtjeve za lokalne kripto firme, jer nastoji stimulisati rast u domaćim finansijskim i tehnološkim sektorima.

Trenutno se od japanskih firmi koje izdaju kriptovalute zahtijevaju da plate utvrđenu stopu korporativnog poreza od 30% na svoju imovinu, čak i ako nisu ostvarile profit prodajom. Kao takvi, izvjestan broj domaćih kripto/blockchain firmi i talenata navodno su odlučili otvoriti “radnju” negdje drugdje u posljednjih nekoliko godina.

Japanska vladajuća stranka, Liberalno-demokratske partije (LDP) održala je sastanak 15. decembra i odobrila prijedlog — koji je prvobitno iznijet u avgustu — kojim se uklanja zahtjev za kripto kompanije da plaćaju porez od tokena koje su izdali i drzali.

Očekuje se da će blaža pravila o porezu na kriptovalute biti dostavljena parlamentu u januaru i stupiti na snagu za sljedeću finansijsku godinu Japana koja počinje 1. aprila.

U razgovoru za Bloomberg 15. decembra, poslanik LDP-a i član njene kancelarije za politiku Web3 Akihisa Shiozaki je primjetio da je „ovo veoma veliki korak ka naprijed“, dodajući da će „različitim kompanijama postati lakše da posluju posebno onima koji uključuju izdavanje tokena“.

Čini se da najnoviji potez vlade signalizira da njena glad za promocijom i razvojem domaćeg kripto i Web3 sektora nije jenjala uprkos FTX katastrofi,

Premijer Fumio Kishida naglasio je u oktobru da će nezamjenjivi tokeni (NFT), blockchain i metaverzum igrati važnu ulogu u digitalnoj transformaciji nacije. Premijer je kao primjer naveo digitalizaciju nacionalnih ličnih karata.

U oktobru je Japansko udruženje za razmjenu virtuelne i kripto imovine takođe najavilo planove da odustane od strogog procesa provjere za izlistavanje novih tokena na berzama, nešto što je Kishida pozvao samoregulatornu organizaciju da učini još u junu.

Takva razmišljanja o budućnosti dijele i ključne ličnosti u privatnom sektoru. Bankarski gigant Sumitomo Mitsui Financial Group (SMBC) je 8. decembra objavio da radi na inicijativi za istraživanje slučajeva upotrebe soulbound tokena (SBT).

SBT se odnose na prijedlog suosnivača Ethereuma Vitalika Buterina koji se odnosi na korištenje tokena za predstavljanje digitalnih identiteta ljudi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.