japan stabilcoin

Japan donosi zakon o stabilnim kovanicama koji daje zaštitu kripto investitorima

Kriptovalute su došle pod globalnu kontrolu nakon kolapsa popularnog tokena.

Japan je usvojio bitan zakon koji pojašnjava pravni status stabilnih kovanica, napredujući u međunarodnoj utrci za izgradnju sigurnosnih mreža oko tokena čija vezanost za glavne valute podupire šire tržište kriptovaluta.

Taj potez Japana, dio petogodišnjih napora da zaštiti potrošače koji ulažu u kriptovalute, uslijedio je nakon prošlomjesečnog šokantnog kolapsa TerraUSD-a, koji je pokrenuo debatu o tome treba li tokene regulisati, zabraniti ili ostaviti na miru.

Japanska agencija za finansijske usluge pripremala je propise za stabilne kovanice mnogo prije nego što se tržište razmrsilo, i tvrdila je u prošlogodišnjem radu da je potreban “viši nivo regulatorne discipline” za instrumente sa tako značajnim potencijalnim uticajem na finansijsku stabilnost.

Gornji dom japanskog parlamenta usvojio je u petak nacrt zakona koji u suštini definiše stabilne coine kao digitalne valute, nametnuo obaveznu vezu sa jenom i garantuje pravo da se oni otkupe po nominalnoj vrijednosti.

Pravna struktura će stupiti na snagu 2023. godine, a očekuje se da će FSA razjasniti pravila za izdavaoce stabilnih kovanica u narednim mjesecima. Analitičari kažu da pravni okvir može otežati stranim igračima ulazak na tržište.

Prema novoj zakonskoj definiciji u Japanu, izdavanje stabilnih coin-a biće ograničeno na banke, čelne kompanije i određene licencirane agente za prenos novca.

Ovaj potez ponovio je uspješan pokušaj FSA u 2017. da Japan postane prva velika ekonomija koja je priznala bitcoin kao valutu. Ubrzo nakon toga postala je prva vlada koja je izdala formalne dozvole za rad kripto berzama.

Zvanična legitimizacija bitcoina u Japanu izazvala je značajno rano povećanje njegove tržišne vrijednosti, iako je entuzijazam FSA-a bio prigušen krajem 2017. nakon što su kupci tokijske berze Coincheck izgubili 530 miliona dolara u digitalnoj pljački.

Prije usvajanja zakona, Mitsubishi UFJ Trust i Banking Corp iznijeli su planove za izdavanje vlastitog stabilnog novca, nazvanog Progmat Coin.

Regulatorni napori Japana došli su tokom globalne debate o tome da li treba pooštriti propise za stabilne coine i druge digitalne valute.

Kolaps Terra, koji je prošlog mjeseca nakratko izgubio vezu s američkim dolarom, izazvao je šokove na globalnim kripto tržištima i povećao zabrinutost u vezi s regulativom.

Stablecoini kao što je TerraUSD nude ono što bi trebalo biti stabilno skladište vrijednosti u odnosu na tradicionalne valute za razliku od drugih, nestabilnijih kripto tokena, uključujući bitcoin.

U govoru ove sedmice, Andrew Hauser, službenik Banke Engleske, upozorio je na rizike držanja TerraUSD-a i drugih digitalnih valuta, rekavši da svaki stabilcoin koji dosegne “sistemsku veličinu” treba da ispunjava standarde ekvivalentne onima za novac komercijalnih banaka.

“U praksi, to će vjerovatno značiti da ih izda banka ili ne-banka koja podliježe rigoroznoj regulativi i nadzoru centralne banke”, rekao je on.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.