japanske berze

Japanske kripto berze imaju za cilj da uhvate korak sa coin listingom

JVCEA će objaviti „zelenu listu“ od 18 kriptovaluta koje više neće biti predmet pregleda od strane japanskih kripto berzi prije nego što budu navedene.

Japanske berze kriptovaluta navodno rade na tome da povećaju konkurenciju sa stranim platformama za trgovanje kriptovalutama planirajući da pojednostave proces listiranja novih kriptovaluta.

Japansko udruženje za razmjenu virtuelne i kriptovalute (JVCEA), samoregulatorno tijelo od 31 lokalne kripto berze, priprema se za objavljivanje “zelene liste” od 18 široko prihvaćenih kriptovaluta krajem marta, obavijestila je lokalna novinska agencija Nikkei u utorak.

Zelena lista ima za cilj da poštedi japanske kripto berze da moraju da proveravaju kriptovalute kod JVCEA svaki put prije nego što izlistaju kovanice na svojim platformama za trgovanje. Digitalna imovina uključena u zelenu listu više neće biti predmet pregleda, navodi JVCEA u onlajn prezentaciji.

Na predstojećoj zelenoj listi naći će se neke od kriptovaluta kojima se najviše trguje u Japanu, uključujući Bitcoin (BTC), Eter (ETH), Ripple (XRP) i Litecoin (LTC). Prema izvještaju, uslovi za dodavanje na zelenu listu uključuju uvrštavanje na tri berze u Japanu, pri čemu najmanje jedna trgovačka platforma mora da izlistava tu digitalnu imovinu najmanje šest mjeseci.

Najnovija inicijativa JVCEA-e ima za cilj pružiti kripto investitorima više opcija za trgovinu na reguliranim japanskim berzama kriptovaluta. “Neki rukovodioci industrije rekli su da su sofisticirani trgovci hrlili na berze koje nemaju licencu u Japanu, kao što je Binance, dijelom zbog nedostatka opcija”, navodi se u izvještaju.

Prema najnovijoj zvaničnoj listi kovanica kojima se trguje na Binanceu, kripto berza podržava više od 80 kriptovaluta od sredine marta 2022. Coinbase, najveća kripto berza u Sjedinjenim Državama koja je zvanično pokrenula rad u Japanu prošle godine, izlistala je oko 160 kriptovaluta do sada, prema njihovoj zvaničnoj web stranici.

Nasuprot tome, japanske kripto berze su do sada zajedno izlistale samo oko 40 kriptovaluta, navodi Nikkei. GMO Coin kripto berza je najveća japanska kripto berza u smislu podržanih kovanica i rukovanja sa 20 kriptovaluta, navodno je rekao zvaničnik JVCEA.

BitFlyer, jedna od najvećih kripto berzi u Japanu i članica JVCEA, do sada je navela 15 kriptovaluta, rekao je portparol berze.

“Razmišljamo o proširenju količine navedenih kriptovaluta za trgovanje u budućnosti. Era kriptovaluta je tek počela. Japanci postaju sve zainteresovaniji za virtuelne valute”, dodao je predstavnik.

Kao što je ranije objavljeno, JVCEA je osnovana još u martu 2018. kao samoregulatorno tijelo nakon niza hakerskih incidenata koji su izazvali intenzivnu kontrolu od strane regulatora.

U februaru, JVCEA se požalila da japanska stroga pravila skrininga značajno ometaju rast japanske kripto industrije vredne 1 bilion dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.