japan

Japan naređuje kripto berzama da se pridržavaju sankcija protiv Rusije

Japanske vlasti naredile su u ponedjeljak kripto berzama da ne obrađuju transakcije koje uključuju kripto imovinu koja je predmet sankcija o zamrzavanju imovine protiv Rusije i Bjelorusije zbog rata u Ukrajini.

Taj korak je poduzet nakon izjave Grupe sedam (G7) u petak u kojoj se navodi da će zapadne zemlje “nametnuti troškove ilegalnim ruskim akterima koji koriste digitalnu imovinu za povećanje i prenos svog bogatstva”.

Među razvijenim ekonomijama G7 raste zabrinutost da ruski entiteti koriste kriptovalute kao rupu za finansijske sankcije uvedene zemlji zbog invazije na Ukrajinu.

Ministarstvo financija SAD-a izdalo je u petak nove smjernice koje zahtijevaju od američkih firmi za kriptovalute da se ne upuštaju u transakcije s ciljevima sankcija.

„Odlučili smo da objavimo kako bismo održali zamah G7 u životu“, rekao je visoki zvaničnik Japanske Agencije za finansijske usluge. “Što prije to bolje.”

Japanska vlada će pojačati mjere protiv prenosa sredstava korištenjem kripto imovine koja bi prekršila sankcije, naveli su FSA i Ministarstvo finansija u zajedničkom saopštenju.

Japan je zaostajao za globalnom promjenom među finansijskim regulatorima u postavljanju strožih pravila o privatnim digitalnim valutama, dok su bogate sile G7 i moćnici grupe G20 pozvali na veću regulaciju “stabilnih kovanica”.

Neovlaštena plaćanja onima pod sankcijama, uključujući putem kripto imovine, podliježu kazni do tri godine zatvora ili novčanom kaznom od milion jena (8.487,52 dolara), saopštila je u ponedjeljak FSA.

U Japanu je do 4. marta bila 31 kripto berza, prema industrijskom udruženju.

Globalni regulatori su i dalje zabrinuti za sigurnost novog tržišta za investitore, s obzirom na njegovu porast popularnosti. Američka Komisija za vrijednosne papire i berzu navela je potencijal za manipulaciju tržištem kao jedan od primarnih razloga za odbijanje nekoliko aplikacija za spot bitcoin fondove kojima se trguje na berzi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.