jar

Južnoafrička rezervna banka ohrabruje prijateljsko odnos prema kriptovalutama

Bankarski autoritet je rekao da izbjegavanje rizika isključivanjem klijenata koji su uključeni u kriptovalute može predstavljati “prijetnju” finansijskom integritetu.

Nadležna uprava Rezervne banke Južne Afrike poslala je smjernice svojim podružnicama u nastojanju da spriječe nezakonite aktivnosti, ohrabrujući banke da ne prekidaju svoje veze s kriptovalutama.

Sugeriše se da bi takav čin dugoročno mogao uzrokovati veći rizik.

Zvanično obaveštenje je potpisao izvršni direktor Prudential Authority Fundi Tshazibana. U prošlosti su određene južnoafričke banke prekinule veze sa pružaocima usluga kripto imovine (CASP) – kako se nazivaju u dokumentu – zbog nejasnih propisa ili faktora visokog rizika.

Međutim, u obavještenju se ističe da procjena rizika ne znači potpuno odbacivanje kriptovaluta:

“Procjena rizika ne podrazumijeva nužno da institucije treba da nastoje u potpunosti izbjeći rizik (koji se naziva i de-rizik), na primjer, putem raskida odnosa s klijentima koji mogu uključivati ​​CASP-ove.”

Dalje se navodi da bi takav potez mogao čak biti i “prijetnja” opštem finansijskom integritetu, jer može ograničiti mogućnosti rješavanja pitanja kao što je pranje novca.

Krajem jula, Rezervna banka je objavila procjenu rizika u domaćem bankarskom sektoru. Prema izvještaju, kriptovalute i virtuelna imovina uključene su u prvih 10 prijetnji koje su identifikovale najveće lokalne banke.

Prije izvještaja, južnoafrička vlada objavila je plan koji je podrazumijevao klasifikaciju kriptovaluta kao financijske imovine u regulatorne svrhe. Zakoni koji se odnose na klasifikaciju očekuju se u narednih 12 mjeseci.

Kripto berze u Južnoj Africi su pozitivno reagovale na ovu najavu. Mnogi vjeruju da će ovaj potez dovesti do usvajanja u zemlji. Zemlja je vidjela velike znakove interesa i inovacija u kripto zajednici, uključujući slučajeve upotrebe kripto “u stvarnom životu” ili IRL.

Južna Afrika je dom kripto projekata kao što su Bitcoin Ekasi, grad koji je predstavio Bitcoin kao sredstvo za jačanje finansijske nezavisnosti lokalnih zajednica sa nedostatkom usluga i Unravel Surf Travel, južnoafrička turistička kompanija za kripto putovanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.