Kripto index straha i pohlepe na najvišem nivou zbog povećanog optimizma investitora

Kripto indeks straha i pohlepe, koji služi kao pokazivač uvjerenja i stava korisnika prema tržištu, dostigao je najviši nivo ove godine i ovo označava povećan optimizam i povjerenje među kripto investitorima.

Indeks koji se kreće od 0 do 100 i bazira se na faktorima kao što je volatilnost i volumen trgovanja, skočio je na vrijednost koja nije viđena od novembra 2021. godine (68), kada je Bitcoin dostigao vrijednost od skoro 70 hiljada dolara.

Prema ovom indeksu, investitori u kriptovalute su „pohlepni,“ jer trenutna vrijednost indeksa iznosi 62. Indeks je dostigao najnižu vrijednost od 6, prošle godine, tokom kolapsa FTX berze, kada se Bitcoin trgovao po cijeni ispod 18 hiljada dolara.

Porast indeksa dolazi u vrijeme kada je cijena najpopularnije kriptovalute u porastu, značajno nadmašujući druga rizična sredstva kao što su dionice. U vrijeme pisanja teksta, cijena Bitcoina je oko 28 hiljada dolara, što predstavlja rast od skoro 31% u protekle dvije sedmice.

Iako visoka vrijednost indeksa straha i pohlepe nagovještava pozitivan sentiment, eksperti predlažu opreznost, jer ovo nije jedini faktor koji utiče na odluke o ulaganju. Investitori moraju sprovesti detaljno istraživanje i uzeti u obzir razne faktore prije donošenja bilo kakve odluke o investiranju.

Kako prenosi CryptoGlobe, skoriji izvještaj banke Goldman Sachs naglašava da je Bitcoin sredstvo sa najboljim performansama do danas, jer je nadjačao i zlato i glavni indeks na tržištu dionica – S&P 500.

Cijene dionica se bore da zadrže investitore, jer investitori bježe na bezbjednu udaljenost zbog povećane krize u bankarskom sektoru i zbog toga što Sjedinjene Države podižu kamatne stope koje su direktno dovele do urušavanja banke Silicon Valley Bank (SVB) i Silvergate Bank, kojima se u skorije vrijeme pridružila i Credit Suisse – banka koja je stara 167 godina i koju je otkupio UBS uz podršku Nacionalne banke Švajcarske.

Federalne rezerve su podizale kamatne stope da bi zaustavile inflaciju, koja je dovela do toga da se banke, koje su investirale u obveznice po niskim kamatnim stopama, prije nekoliko godina, sada suočavaju sa teškom odlukom: da prodaju obveznice u gubitku da bi mogle pokriti povlačenje sredstava iz banke ili da negdje drugo prikupe novac.

Izvršni direktor kompanije za finansijske usluge Bitcoina – Swan Bitcoin – Cory Clippsten, skoro je izjavio da je Bitcoin zapravo „indeks“ i dodao da nema razloga da se „kockate sa altkoinima,“ dok je govorio o Bitcoinu kao opciji za sve buduće kriptovalute.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.