kripto u avganistanu

Kripto unutar avganistanskog “podzemlja” dok je zemlja u previranju

Za mnoge Avganistance ova je sedmica pokazala najgori mogući scenario za zemlju koja se nalazi na naslijeđenim finansijskim šinama: nestašica gotovine u cijeloj zemlji, zatvorene granice, opadajuća valuta i brzo rastuće cijene osnovnih namirnica.

Na neki način, to je savršen test za korisnost Bitkoina i drugih kriptovaluta. CNBC je razgovarao sa nekoliko Avganistanaca koji koriste kripto da nas informišu kako su ušli u to, kako im to pomaže i prepreke za dalje usvajanje. Farhan Hotak nije vaš tipični 22-godišnji Avganistanac.

U prošloj nedelji pomogao je svojoj desetočlanoj porodici da pobjegnu iz provincije Zabul na jugu Avganistana i otputuju 97 milja do grada na pakistanskoj granici. Ali za razliku od drugih koji su odlučili da napuste zemlju, kada su njegovi rođaci bili u sigurnim rukama, Hotak se tada okrenuo i vratio da bi mogao da zaštiti svoju porodičnu kuću – i da svojim hiljadama pratilaca na Instagramu uradi vlog o evoluirajućoj situaciji na terenu u Avganistanu .

Takođe je pomno pratio svoj kripto portflij na Binance -u, jer lokalna valuta dostiže rekordno niske vrijednosti, a zatvaranje banaka širom zemlje onemogućava podizanje gotovine.

„U Avganistanu nemamo platforme kao što su PayPal, Venmo ili Zelle, pa moram da zavisim od drugih stvari“, rekao je Hotak.

Avganistan i dalje uglavnom funkcioniše kao gotovinska ekonomija, pa mu novac u Hotakovom kripto novčaniku neće pomoći da večeras stavi večeru na njegov sto, ali mu daje mir da je dio njegovog bogatstva zaštićen od ekonomske nestabilnosti kod kuće.

Nudi i veća obećanja: pristup globalnoj ekonomiji iz Avganistana, određene zaštite od rastuće inflacije, i što je najvažnije, mogućnost da se kladite na sebe i budućnost za koju nije mislio da je moguća prije nego što ste saznali za Bitkoin.

„Imam veoma, veoma, veoma ograničene resurse da bilo šta uradim. Zainteresovan sam za kripto svet, jer sam mnogo zaradio i vidim u sebi veliki potencijal da mogu da idem dalje “, rekao je on.

Trčite po bankama

avganistan kripto banke

Za mnoge Avganistance ova je sedmica pokazala najgori mogući scenario za zemlju: nestašica gotovine u cijeloj zemlji, zatvorene granice, opadajuća valuta i brzo rastuće cijene osnovnih dobara.

Mnoge banke su bile prisiljene zatvoriti vrata nakon što su ove sedmice ostale bez novca. Fotografije na kojima se vide kako se stotine stanovnika Kabula gomila ispred poslovnica u uzaludnom pokušaju da izvuku novac sa svojih računa.

„Trenutno ne postoji banka u koju mogu da odem, nema bankomata“, rekao je Ali Latifi, novinar rođen u Kabulu. „Živim iznad dve banke i tri bankomata, ali oni su bili isključeni od četvrtka“, rekao je Latifi misleći na četvrtak pre rušenja palate.

Bez autoriteta koji pomaže Centralnoj banci, čini se da štampanje gotovine za pokrivanje manjka nije opcija, barem kratkoročno.

Vestern Union je suspendovao sve usluge, pa čak i vijekovni sistem „havala“-koji olakšava prekogranične transakcije putem sofisticirane mreže za razmjenu novca i ličnih kontakata-za sada ostaje zatvoren.

 

Sangar Paikhar, rodom iz Kabula koji trenutno živi u Holandiji, poslednjih nedelja je u stalnom kontaktu sa tamošnjom rodbinom. Rekao je da su mnogi koji žive od plate do plate, u početku pozajmljivali novac od drugih kako bi se snašli, ali sada su oni koji su mogli da pozajmljuju gotovinu počeli da čuvaju svoja sredstva.

“Shvatili su da je režim propao” i da oni kojima pozajmljuju “možda sutra neće imati posao”, rekao je Paikhar.

Nekoliko dana prije nego što su talibani ušli u Kabul, Musa Ramin bio je među ljudima koji su stali u red ispred banke u bezuspješnom pokušaju da podignu gotovinu. Ali za razliku od drugih Avganistanaca koji su mu se pridružili tog dana, mjesecima ranije, on je dio svoje neto vrijednosti uložio u kriptovalute. Ramina je ranije gubio novac zbog inflacije, a decentralizovani digitalni novac se pokazao kao pouzdana zaštita.

Godine 2020., na onome što je trebalo da bude kratko zadržavanje na putu od Londona do Kabula, Ramin se zaglavio u Turskoj. Nedeljni, obavezni karantin za Covid bio mu je produžen na šest mjeseci.

„Sav novac sam pretvorio u liru“, rekao je. Nakon što je turska valuta počela da raste, Ramin je rekao da mu je kapital prepolovljen i da je bio prisiljen da ga očuva. “Tada sam otkrio Bitkoin.”

Pošto su svi letovi otkazani i nema drugih mogućnosti za polazak, Ramin je shvatio da mora pronaći alternativne načine da se izdržava dok je zaglavljen u Turskoj tokom lokdauna povezanog s pandemijom. Tada je počeo da trguje kriptovalutama.

„U početku sam izgubio mnogo novca“, rekao je. Ali od tada je dobio zamah upravljanja svojim digitalnim sredstvima, zahvaljujući Tviteru i vodičima na YouTube -u.

Čak i nakon povratka u Kabul, 27-godišnjak kaže da je sav svoj fokus stavio na trgovanje kriptovalutama. 80% njegovog kripto kapitala je izloženo na licu mesta, prvenstveno u velikim coinima, poput Bitkoina, Ethereuma i Binance. Ostalih 20% koristi za trgovinu neki drugim vlautama.

„Zaradio sam više novca u kriptovalutama za mesec dana nego u izgradnji za godinu dana“, rekao je Ramin, iako je priznao rizik koji je tu uključen. “Lako je zaraditi novac u kriptovalutama, ali održavanje tog bogatstva je teži dio.”

Uprkos toj nestabilnosti, Ramin i dalje vidi kriptovalutu kao najsigurnije mjesto za čuvanje svog novca. „Ako se vlada ne formira brzo, ovde bismo mogli vidjeti situaciju tipa Venecuele“, rekao je Ramin za CNBC. On smatra da su virtuelni tokeni njegova najsigurnija zaštita od političke neizvjesnosti i planira da poveća svoju izloženost digitalnim valutama u narednoj godini na čak 40% njegove ukupne neto vrijednosti.

Znaci rastuće kripto ekonomije

Teško je steći uvid o usvajanju kriptovaluta u Avganistanu.

Osim činjenice da mjerenje usvajanja kriptovaluta na lokalnom nivou nije lako, ljudi se aktivno trude da sakriju ko su.

Neki Avganistanci, na primer, prikriće svoju IP adresu koristeći virtuelnu privatnu mrežu ili VPN, kako bi prikrili svoj geografski digitalni otisak.

I za razliku od mnogih “pojačivača” kriptovaluta-koji imaju tendenciju da budu glasni i vođeni zajednicom – pristalice digitalne valute u Avganistanu često ne žele da drugi znaju da oni postoje.

„Kripto zajednica u Avganistanu je veoma mala“, rekao je Hotak. “Oni zapravo ne žele da se upoznaju.” On smatra da bi se to moglo promijeniti ako se politička situacija normalizuje, ali “za sada svi samo žele ostati skriveni dok stvari ne budu bolje”.

Međutim, novo istraživanje kompanije za blockchain podatke Chainalisis nudi novu optiku na očigledno rastućoj kripto mreži peer-to-peer (P2P) u zemlji. Hotak, kao i njegovi prijatelji, koriste Binanceovu P2P razmenu koja im omogućava da kupuju i prodaju svoje novčiće direktno sa drugim korisnicima na platformi.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.