russia war

Kriptovalute u vrijeme rata

Kriptovalute su bile blizu naslovnica otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, sa stalno promjenjivom potražnjom bitcoina u Rusiji i šire.

Evo nekoliko grafikona koji pokazuju kako su kriptovalute prošle tokom najvećeg napada na evropsku zemlju od Drugog svjetskog rata.

KORELACIJSKA ZAGONETKA

U korelaciji ili ne? To je dugo bilo pitanje za bitcoin, s originalnom kriptovalutom s vremena na vrijeme marširajući prema ritmu kapitala – a ponekad ne.

Bitcoin je u početku oslabio nakon što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu jer su investitori bacili rizičniju imovinu, pao je čak 8% u četvrtak prije nego što je nadoknadio gubitke tog dana. Evropske dionice (.STOXX) pale su 3,3% dok je S&P 500 (.SPX) dodao 1,5%.

Putevi bitcoina i dionica od tada su se ponovo isprepleli, iako u različitom stepenu.

Bitcoin je skočio za 14,5% u ponedjeljak u svom najboljem danu u godini, a sada je u porastu od 12% od dana prije početka invazije 24. februara. Američke dionice ostvarile su manji porast, a S&P 500 (.SPX) je porastao za 3,3 %. MSCI-jev svjetski indeks (.MIWD00000PUS) je u blagom padu.

“To je još uvijek u velikoj mjeri povezano sa američkim dionicama tokom ove krize”, rekao je Joseph Edwards, šef financijske strategije u kripto firmi Solrise Group.

russia war 1

 

russia war 4

 

SIGURNO UTOČIŠTE?

Zaljubljenici u kripto, bitcoin vide kao “digitalno zlato”, zgodno mjesto za pohranu gotovine tokom rata ili katastrofe. Argument kaže da bitcoin ima ograničenu ponudu i radi na globalnoj kompjuterskoj mreži van domašaja vlada i stoga je sigurniji od tradicionalnih valuta.

Stvari nikad nisu tako jednostavne. Bitcoin kao sigurno utočište je I dalje nejasno: često se ponaša više kao rizična imovina kao što su dionice.

Investitori kažu da su tokom rata karakteristike bitcoina podstakle potražnju i pomogle mu da nadmaši druga tradicionalna utočišta. Zlato je poraslo za 2,6%, dok je prinos američkog 10-godišnjeg trezora pao za 8,7% od prošle srijede.

Ipak, ovi potezi mogu malo pomoći u rješavanju rasprava oko vjerodostojnosti bitcoina kao sigurnog utočišta, kažu analitičari.

„Ne mislimo da se na BTC gleda kao na sigurno utočište, niti bi to trebalo biti, ali umjesto toga njegova privlačnost je to što je ograničena ponuda, bez kredita, digitalna imovina koja se pokazuje kao održiva alternativa tradicionalnim finansijama u ovom trenutnom okruženju “, rekao je Richard Usher u kripto firmi BCB Group.

“Ako situacija nastavi da eskalira i rizik tržišta teško padnee, ona će se boriti za dalje jačanje, ali po našem mišljenju i dalje ima bolji učinak.”

russia war 2 webp

 

RUBLJA OBORENA, BITKOIN ODSKAČE

Trgovanje kriptovalutama u Rusiji je skočilo dok je rublja bila pogođena zapadnim sankcijama koje imaju za cilj da istisnu rusku ekonomiju i odvoje je od globalnog finansijskog sistema.

Ruska valuta je u četvrtak dosegla najniži nivo od 118,35 za dolar.

Obim trgovine između rublje i glavnih kriptovaluta dostigao je 15,3 milijarde rubalja (140,7 miliona dolara) u ponedjeljak, što je trostruki skok u odnosu na sedmicu ranije, prema istraživaču CryptoCompare.

Trgovine denominirane u rubljama s Tetherom — takozvanim stabilnim coinom dizajniranim da zadrži stalnu vrijednost — u ponedjeljak su dostigle 3,3 milijarde rubalja, što je njihov najviši nivo ove godine i skoro pet puta više nego sedmicu ranije, pokazuju podaci.

Rat je doprinjeo narativu da bitcoin “nije samo špekulativna imovina, on je takođe otporan na zapljene, nezavisan je od politike, dugoročno skladište vrijednosti”, rekla je Noel Acheson, šefica Market Insights u njujorškoj kompaniji Genesis.

russia war 3

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.