btc dominance

Kako trgovati kriptovalutama koristeći BTC dominaciju

Dominacija BTC-a može direktno uticati na altcoine prikazivanjem obima trgovanja na tržištu u BTC-u u odnosu na altcoine.

Bitcoin (BTC) je i prva i najistaknutija kriptovaluta na svijetu kada je u pitanju tržišna kapitalizacija kao i obim trgovanja. Ovi faktori su prilično značajni, s obzirom na to da sve kriptovalute trguju protiv Bitcoina i da dominacija Bitcoina zapravo može poslužiti kao vrijedan pokazatelj kada se trguje svim različitim vrstama kriptovaluta.

Ovaj tekst će ponuditi uvid u to kako trgovati kriptovalutom koristeći indikator dominacije Bitcoin-a i kako čitati ukupni grafikon indeksa dominacije Bitcoin-a.

Šta je BTC grafikon dominacije?

Dominacija Bitcoina se otkriva poređenjem tržišne kapitalizacije Bitcoina sa kapitalizacijom cijelog kripto tržišta. Što je veća tržišna kapitalizacija Bitcoina, to je bitnija dominacija Bitcoina u igri, a mi imamo odgovor na pitanje: Koliki postotak kripto tržišta zauzima Bitcoin?

Grafikon dominacije BTC-a TradingView prikazuje ove brojeve u jasnom procentualnom formatu gdje se može brzo pogledati i razumjeti da li je dominacija BTC-a na 40% ili 60%, na primjer.

Uz to, korisnici mogu vidjeti i Real Bitcoin Dominance Index, koji izračunava dominaciju BTC-a samo u odnosu na coins proof-of-work (PoW) koji imaju za cilj da postanu oblik novca.

Logika koja stoji iza indeksa stvarne dominacije Bitcoina je da mnogi altcoini, kao što su stabilni kovani, nemaju za cilj da se takmiče sa Bitcoin-om i, stoga, može dati realističniji dugoročni pogled na dominaciju Bitcoina. Ovaj indikator čak daje korisnicima mogućnost da isključe Ethereum, jer je diskutabilno da li Ether (ETH) treba da bude valuta, a ne uslužni token.

Kako dominacija BTC-a utiče na altcoine?

Dominacija BTC-a može direktno uticati na altcoine, jer pokazuje koliki je obim trgovanja na tržištu u BTC-u u odnosu na to koliki je obim trgovanja u altcoinima.Uopšteno, ako je dominacija Bitcoina porasla, trgovci pretpostavljaju da neko ima više svojih kriptovaluta u BTC-u nego u altcoinima. Ako dominacija BTC-a opadne, trgovci pretpostavljaju da neko drži više altcoina nego oni Bitcoina.Iako je pogrešno reći da je dominacija Bitcoina tačan prikaz medvjeđeg ili bikovskog tržišta, postoje korelacije između ovih definicija.

Na primjer, bikovska tržišta mogu dovesti do niže dominacije BTC-a, jer se sredstva u to vrijeme obično prelivaju u altcoine. Suprotno tome, medvjeđa tržišta bi mogla vidjeti veću dominaciju BTC-a, jer trgovci možda izvlače svoja sredstva iz altcoina i ulažu novac u Bitcoin jer je to više pouzdana imovina.

Neki entuzijasti bi mogli reći da je niža dominacija Bitcoin-a dobra stvar, jer znači da se kripto tržište širi i sredstva teku kroz sve vrste projekata umjesto samo kroz Bitcoin. Ali, također je vrijedno napomenuti da će ukupna kripto tržišna kapitalizacija uzeti unaprijed minirane i forkirane kovanice u svoju vrijednost, što znači da bi se broj altcoina mogao umjetno naduvati.  Treba uzeti u obzir i činjenicu da se dominacija Bitcoina može smanjiti čak i kada cijena imovine raste.

To se može dogoditi kada se novac slijeva na kripto tržište s uključenim Bitcoinom, iako bi više novca moglo biti prebačeno u altcoine nego u najveću svjetsku kriptovalutu. Poenta je u tome što bi dominacija Bitcoin-a mogla na određeni način oslikati kripto tržište na površinskom nivou, postoje različiti faktori koje treba uzeti u obzir kako bi se prikupio informisani pogled. Ponekad bi dominacija mogla biti smanjena zbog kratkoročnog buma altcoina, dok bi u drugim slučajevima cijelo tržište moglo pasti. Uvijek je najbolje dodatno istražiti prije donošenja odluke o ulaganju.

Kako trgovati Bitcoin dominacijom?

Postoji više faktora koje treba uzeti u obzir kada pokušavate trgovati Bitcoin dominacijom. Prvo, shvatite da dominacija Bitcoina može pasti ako je interesovanje veliko čak i za jedan altcoin. Ovo interesovanje za jedan altcoin ne znači da će svaki altcoin iskusiti uzlazne trendove. Tržištu će možda trebati neko vrijeme da se popravi.

Takođe je najbolje razmotriti namjeru nekih popularnih altcoina i da li će se ta namjera pretvoriti u trajni utjecaj na tržište altcoina. Na primjer, mogli bismo vidjeti da stablecoin doživi značajan porast obima za sada. Međutim, korisnici bi mogli uložiti u navedeni stablecoin samo da bi ta sredstva prebacili u Bitcoin, jer stabilni coini mogu biti jednostavan način za povećanje sredstava u kripto industriji.

Kao rezultat ove aktivnosti, dominacija Bitcoina bi mogla brzo pasti i oporaviti se, negativno utičući na kratkoročne trgovine. Drugi faktor koji bi mogao dovesti do nepredvidivih kratkoročnih padova ili porasta dominacije Bitcoina je strah od propuštanja (FOMO).  Novi novčići stalno ulaze na kripto tržište. Neki od ovih novih altcoina koji ulaze na tržište stvaraju tonu hypea koji rezultira stotinama hiljada dolara koji seslijevaju na altcoin stranu i nesrazmjerno smanjuju dominaciju Bitcoina. Međutim, mnogi novi altcoin projekti često gube svoju popularnost ili čak završe kao prevara, zbog čega korisnici povlače svoje vlasništvo čim ih unesu.

U tom slučaju bi se dominacija Bitcoina mogla vratiti na svoje prvobitno mjesto. Treba uzeti u obzir i ekstreme omjera dominacije Bitcoina. Na primjer, dominacija Bitcoina je bila preko 90% prije nego što su altcoini ušli na tržište. Međutim, entuzijasti primjećuju da je neočekivano da će dominacija Bitcoina ponovo dostići taj broj zbog prevalencije altcoina na današnjem tržištu. Ali, nemoguće je sa sigurnošću reći, kao da zemlje slijede El Salvador, implementiraju Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, dominacija BTC-a može ponovo porasti.

U stvari, vjerovatnije je da će dominacija Bitcoina dostići nove padove nego nove vrhunce jer projekti altcoina nastavljaju da dobijaju popularnost u mejnstrimu.

Kao rezultat toga, trgovci bi trebali primijetiti kada dominacija Bitcoina ima tendenciju prema vrhuncu svih vremena, jer bi to moglo označiti dobar prag u kojem dominacija BTC-a može vidjeti otpor. S druge strane, korisnici bi trebali paziti na dominaciju BTC-a koja dostiže nove padove i kako tržište altcoina reaguje kao rezultat toga.

btc value

Šta se dešava kada Bitcoin padne?

Pad cijene Bitcoina mogao bi značiti smanjenu dominaciju jer korisnici prebacuju sredstva iz BTC-a u druge altcoine, ali pad cijene također može imati malo veze sa dominacijom u cjelini. Ako dominacija Bitcoina opadne, korisnici bi sigurno mogli očekivati ​​bull run altcoina i mogu trgovati u skladu s tim.

btc value 1

Međutim, pad cijene Bitcoina mogao bi doći ako korisnici povlače sredstva iz svih kriptovaluta, što rezultira nižom ukupnom kapitalizacijom kriptovaluta. U ovom slučaju, dominacija Bitcoina može ostati u određenom procentu uprkos očekivanju trgovaca o potencijalnom medvjeđem tržištu.

Ovaj primjer je suštinski podsjetnik da dominacija Bitcoin-a ne bi trebala biti jedini alat koji je na raspolaganju trgovcu, već jedan od mnogih koje treba ispitati prije nego što se izvrši trgovina.

Uticaj kraha Bitcoina na kripto tržište

Osim dominacije, značajan pad cijene Bitcoina je istorijski često dovodio do ukupnog pada tržišta, iako postoji nekoliko izuzetaka. Ova korelacija između Bitcoina i tržišnog kraha je jednostavno takva zato što je Bitcoin prva kriptovaluta na svijetu i sva kripto imovina trguje protiv nje.

Gledajte na to ovako: ako zemlja razmišlja o zabrani Bitcoina i cijena zbog toga značajno padne, trgovci i špekulanti mogu izgubiti povjerenje i u altcoine i povući svoja sredstva iz ovih alternativnih ulaganja.

Međutim, pad Bitcoina ne znači uvijek sveukupni krah tržišta. Postoji više prilika u kojima Bitcoin trpi značajan pad cijene dok Ethereum ostaje stabilniji. Važno je zapamtiti da različita sredstva služe različitim svrhama, a opadajući trend jednog možda neće korelirati s opadajućim trendom drugog.

U stvari, kako vrijeme odmiče i altcoini prodiru u mainstream svijest, budući pad Bitcoina mogao bi imati sve manje i manje utjecaja na cjelokupno tržište. Bitcoin dominacija je sada važna jer je to i dalje najpopularnija kriptovaluta na svijetu. Ako drugi novčići počnu da oduzimaju tu mantru Bitcoinu, dominacija će biti sve manje bitna.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.