fish and chips

Mala prodavnica u primorskom gradu nudi kriptovalutu kao opciju plaćanja

To nije nešto što biste očekivali da vidite kada uđete u prodavnicu Fish & Chips (riba i pomfrit) u malom primorskom gradu, ali u Yeppoon Seagulls Takeaway-u postoje tri opcije za plaćanje – gotovinom, karticom ili kriptovalutom.

Gospodin Horsfall je rekao da je bio inspirisan da isproba sistem, nakon što je čuo da ga maloprodaje u drugim delovima zemlje uvode.

fish and chips

„I lično pokušavam da se upustim u to… da vidim da li radi ili o čemu se tu radi,“ rekao je on.

„U Yeppoonu nema gdje da se koristi. Čuo sam da možete kupiti proizvode i usluge dole na jugu, na primjer, i pomislio sam ‘zašto to jednostavno ne probati i ovdje?’

Gospodin Horsfall je rekao da je relativno lako instalirati, jer je sve zasnovano na aplikacijama.

„Napravim nalog, i ako neko želi da plati kriptovalutom, samo otvorim svoju aplikaciju, izaberem valutu kojom želim da trgujem, a to će im prikazati QR kod za skeniranje u aplikaciji.

„Samo mi pokažu odobrenu uplatu i to je to, gotovo.

Iako ga je do sada koristio samo jedan kupac (posjetilac iz Townsville), gospodin Horsfall je rekao da misli da će kriptovaluta postati „mejnstrim“ u budućnosti, i da je želio da bude ispred krive.

„S obzirom da cijena prilično varira, može se reći da i ja rizikujem.“
„Ali može se desiti i druga strana… ono što je za mene interesantno sa poslovne tačke gledišta je to, da bi narudžba od 20 dolara jednog dana mogla biti procjenjena na 50 dolara ili više, ko zna.

Ingrid Cornelis, majka gospodina Horsfalla i suvlasnica prodavnice, rekla je da takođe vjeruje da bi plaćanje kriptovalutama bilo korisno u budućnosti, ako se krene sa predloženim razvojem ostrva Great Keppel.

„Ako se to nastavi, privući ćemo mnogo ljudi iz inostranstva i okolnih zemalja koji bi to mogli koristiti“, rekla je gospođa Kornelis.

“Ali takođe mislim da će to možda biti glavobolja za knjigovođu.”

Možemo li videti više ovoga u budućnosti?

Profesorica Univerziteta RMIT Ellie Rennie rekla je da bi Australija mogla vidjeti više trgovaca na malo koji nude kriptovalute kao opciju plaćanja u budućnosti, ali još uvijek postoje regulatorni problemi koje treba riješiti.
„Mnoge vlade širom svijeta, uključujući Australiju, gledaju na razvoj sopstvene digitalne valute centralne banke“, rekla je profesorica Rennie.

„Na primjer, australijski dolar koji biste mogli da imate u kripto novčaniku.„To još ne postoji u Australiji, ali sigurno je bilo pilota i eksperimenata od strane Banke rezervi da se to proba. „Mogli bismo da imamo tako nešto, ili bismo mogli da dođemo u situaciju da ih izda privatni bankarski sektor, po propisima.

„Ali, na kraju krajeva programeri rade na tome da plaćanja budu lakša, brža i jeftinija za sve nas kao potrošače.“
Profesorica Rennie je rekla kako neke zemlje, poput Venecuele, čine bitcoin legalnim, to onda zahtjeva od prodavaca da ga prihvate kao sredstvo plaćanje.

Profesorica Rennie je rekla kako neke zemlje, poput Venecuele, prvo učine bitcoin legalnim sredstvom plaćanja, a to onda zahtjeva od prodavaca da ga i prihvate.

„Zbog toga je došlo do velikog razvoja platnog sistema za maloprodajne transakcije, kao rezultat onoga što se dešava u Južnoj Americi.“

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.