malezija

Malezijska banka radi na kripto-prijateljskoj “super aplikaciji” sa Ant Group

Očekuje se da će se lansirati početkom 2023. Kenangina super aplikacija prilagođena kripto-prijateljima sadržavat će digitalno upravljanje investicijama, e-novčanik, valutu, trgovanje dionicama i druge usluge.

Malezija nastavlja ubrzavati svoj tempo usvajanja kriptovaluta jer jedna od najvećih lokalnih banaka prelazi na trgovinu kriptovalutama kao dio svoje zadane bankarske ponude.

Kenanga Investment Bank Berhad, jedna od najvećih privatnih investicionih banaka s više od 500.000 klijenata, udružila se s kineskim tehnološkim divom Ant Group kako bi lansirala aplikaciju za trgovanje i novčanik prilagođen kriptu.

Prema najavi od srijede, Kenanga je potpisao memorandum o sporazumu s Antom za zajednički razvoj malezijske aplikacije nazvanu kao super aplikacija. Prema uslovima sporazuma, Antova jedinica za digitalnu tehnologiju će Kenangi obezbediti mPaaS, mobilnu razvojnu platformu koja potiče iz aplikacije AliPay.

“Usvojena od strane mnogih kompanija za pravljenje novih aplikacija i optimizaciju performansi postojećih aplikacija, naša mPaaS platforma za razvoj mobilnih uređaja financijske razine dobro je pozicionirana da podrži Kenangu u integraciji širokog spektra proizvoda i usluga u svoj SuperApp”, primijetio je predsjednik digitalne tehnologije Anta Geoff Jiang.

Super aplikacija je dizajnirana da revolucionizira način upravljanja sredstvima u Maleziji integracijom različitih financijskih usluga kao što su trgovanje dionicama, upravljanje digitalnim investicijama, kripto trgovina, digitalni novčanik, mjenjačnica i druge u jednu platformu. Kenanga navodno planira lansirati aplikaciju početkom 2023.

„Radujemo se ne samo ujedinjenju širokog spektra finansijskih ponuda pod jednim krovom, već što je još važnije, da stvaranje bogatstva učinimo dostupnijim demokratizacijom finansijskih usluga za milione Malezijaca“, rekao je izvršni direktor Kenanga grupe Datuk Chay Wai Leong.

Takođe je napomenuo da je Kenanga počeo eksperimentisati sa digitalnim finansijskim uslugama prije pet godina, a nova aplikacija bi donijela rast kompanije na viši nivo. Kao što je ranije objavljeno, Kenanga je bio aktivan igrač u kripto industriji, ulažući u lokalne operatere kripto razmjene kao što je Tokenize Technology 2021.

Kenanga je takođe poznati partner japanske maloprodajne firme Rakuten koja je pogodna za kriptovalute, koja pruža malezijskoj lokalnoj platformu online trgovanje dionicama Rakuten Trade.

Industrija kriptovaluta je doživjela određene akcije u Maleziji posljednjih mjeseci, a lokalni zvaničnici su navodno pozvali vladu da legalizuje kriptovalute u martu 2022. Iako su u Maleziji ulaganje i trgovanje u kriptovalute legalni, vlada se protivila ideji usvajanja kriptovaluta kao zakonskog sredstva plaćanja .

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.