Ministarstvo komunikacija Malezije predlaže usvajanje kritpa kao zakonskog sredstva plaćanja

Malezijsko Ministarstvo komunikacija i multimedija, predlaže da država usvoji kriptovalute kao legalno sredstvo plaćanja, da bi se pomoglo mlađim generacijama.

Datuk Zahidi Zainul Abidin, zamjenik ministra za komunikacije i multimedije, rekao je Parlamentu u ponedeljak da država treba da reguliše kriptovalute, kao legalno sredstvo plaćanja.

Malezijski ministar kaže da kripto treba da bude legalno sredstvo plaćanja

Malezija bi mogla biti sledeća država, nakon El Salvadora, koja bi mogla usvojiti kripto kao legalno sredstvo plaćanja.

Zamjenik ministra je rekao da bi nacija trebala usvojiti kriptovalute kao legalno sredstvo plaćanja, da bi se podržale mlađe generacije, koje predstavljaju najaktivnije korisnike tehnologije.

„Nadamo se da će vlada pokušati da legalizuje ovu stvar, da bismo mogli proširiti učešće mlađih ljudi u kriptovalutama, kao legalnom sredstvu plaćanja i da bismo im pomogli u smislu potrošnje energije i slično,“ izjavio je pred Parlamentom u ponedeljak, prema objavi lokalne novinske agencije Harian Metro.

Iako je Zahidi potvrdio da finansijska regulativa spada pod nadležnost Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrijednosti Malezije i banke Negara Malaysia, takođe je otkrio da Ministarstvo komunikacija i multimedija istražuje načine da poveća uključivanje mladih u kripto industriju.

Zauzimajući drukčiji stav nego ministar komunikacija i multimedija, zamjenik ministra finansija, Yamani Hafez Musa, je izjavio još početkom mjeseca marta, da je plaćanje u kriptovalutama ilegalno u ovoj državi. „Generalno, digitalna sredstva ne predstavljaju dobro skladište vrijednosti i sredstvo razmjene. To je zbog toga što su digitalna sredstva podložna volatilnoj fluktuaciji cijene zbog špekulativnih investicija, riziku od krađe zbog hakerskih napada i nedostatku skalabilnosti,“ rekao je.

U januaru, malezijska Centralna banka, Bank Negara Malaysia, navodno je izjavila za Bloomberg, da razmatra mogućnost izdavanja vlastite digitalne valute, što bi moglo biti pokazatelj da država nema plan da uvede Bitcoin ili druge kriptovalute kao legalno sredstvo plaćanja.

Uprkos izvještajima iz mnogih zemalja, kao i zvaničnika koji signaliziraju namjeru da uvedu Bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja, za sada je El Salvador jedina država koja je uspjela da povuče okidač.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.