monero

Monero prkosi padu kripto tržišta uz rast cijena XMR od 10% — šta je sljedeće?

XMR šema “čase i ručke” donosi hrabro predviđanje cijene od 10.000 dolara za 2023. godinu.

Kriptovaluta Monero (XMR) fokusirana na privatnost ojačala je za skoro 9,5% u protekloj sedmici u poređenju sa padom kriptovaluta od 8,5% u istom periodu. Štaviše, par XMR/USD se probio iznad jake, višemjesečne linije trenda otpora, nagoveštavajući još više kretanje nagore.

XMR cijena akcija

Cijena XMR-a pala je za skromnih 0,87% 10. aprila u odnosu na svoj dvomjesečni maksimum od 245 dolara koji je utvrđen dan ranije. Međutim, kriptovaluta je i dalje nadmašila svoje vodeće rivale, uključujući Bitcoin (BTC) i Ether (ETH), u sedmičnom vremenskom okviru.

Špekulacije o entitetima koji koriste Monero da zaobiđu sankcije mogle su povećati njegovu privlačnost među investitorima. U međuvremenu, američka istraživačka grupa Brookings upozorila je prošlog mjeseca da bi Monero, prvi u nizu kovanica za privatnost, mogao biti “iskorišćen kao dio šeme izbjegavanja sankcija”.

“Kao rezultat poteškoća u praćenju pojedinaca koji su uključeni u transakcije kovanica za privatnost”, objasnio je Brookings.

“Poreska uprava je ponudila isplate od 625.000 dolara onima koji mogu probiti zaštitu privatnosti Monera, Zcasha i drugih sličnih kriptovaluta.”

Tržišna kapitalizacija Monera porasla je za skoro 85% na 4,30 milijarde dolara od februara. Dok tehnički pokazatelji ukazuju na to da bi u drugom kvartalu mogao dodatno rasti.

monero 1

Tehnički prodor u igri

Ove sedmice, XMR se probio iznad silazne linije trenda koja je ograničavala svoje pokušaje rasta od maja 2021.

Zanimljivo je da linija trenda čini nešto što izgleda kao obrazac bikovske zastave, u kombinaciji sa paralelnom donjom linijom trenda koja djeluje kao podrška. Osnovno načelo bikovskih zastava je da one šalju cijenu u smjeru njenog prethodnog uzlaznog trenda (nazvanog “zastava”) nakon što se odlučno probije na gore.

monero 2

Po pravilu, cilj zastave bika je tipično zbir tačke proboja i visine jarbola zastave. To stavlja XMR na putu do skoro 480 USD, što je skoro 110% više od današnje cijene od skoro 235 USD.

U dužim vremenskim okvirima, međutim, nezavisni tržišni analitičar Don Yakka tvrdi da bi cijena XMR-a mogla dostići čak 10.000 dolara ako se igra klasičan obrazac “čaša i ručka”.

monero 3

Čaša i ručke su bikovski obrasci nastavka s “čašom” koja predstavlja trend cijene u obliku slova U, uključujući period jake korekcije praćen jednako odlučnim oporavkom, a “ručkom” koja liči na indikator konsolidacije, kao što je “zastava ” ili “zastavica.”

Obrazac čaša i ručka se povlači nakon što cijena probije iznad svog nivoa otpora. Cilj proboja se mjeri nakon što se izračuna maksimalna visina uzorka i doda se tački proboja.

Ipak, kovanice privatnosti kao što je Monero i dalje se suočavaju sa negativnim rizicima zbog sve većeg regulatornog pritiska od strane više vlada širom svijeta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.