ether

Morgan Stanley izdao upozorenje za Ethereum

Morgan Stanley kaže da bi Ethereum mogao izgubiti udio u tržištu zbog jeftinijih konkurenata

Analitičar bankarskog titana, Morgan Stanley, kaže da bi vodeći altcoin Ethereum, mogao doživjeti opadanje udjela u tržištu, jer se investitori okreću prema jeftinijim i bržim konkurentima.

U novom izvještaju, investicioni strateg, Denny Galindo, iznosi detalje bear scenarija za top platformu pametnih ugovora, navodeći da bi se mogla susresti sa budućim regulacijama, tijesnom konkurencijom od strane svojih izazivača, zbog problema sa skalabilnošću. „Ethereum se suočava sa više konkurencije u tržištu pametnih ugovora, nego što se Bitcoin suočava na tržištu vrijednosti. Ethereum bi mogao izgubiti udio na tržištu pametnih ugovora, od strane bržih i jeftinijih konkurenata.“

Obećavajuće Ethereum alternative uključuju Avalanche (AVAX), Solana (SOL), Cardano (ADA), Terra (LUNA), Polkadot (DOT) i Algorand (ALGO).

Galindo dodaje da drugo najveće kripto sredstvo, po tržišnoj kapitalizaciji, može imati probleme sa skalabilnošću, zbog on-chain zagušenja i visokih taksi za transakcije. On kaže da bi ETH, na kraju, mogao nadmašiti vlastite resurse ukoliko se ne nadogradi.

„Drugi najveći rizik, specifičan za Ethereum, jeste preopterećenost blockchaina i skalabilnost. Blockchaini su fundamentalno skupe tehnologije, jer su napravljene tako da imaju ugrađenu redundantnost.

Da bi bio globalna platforma za pametne ugovore, Ethereum mora da čuva velike količine podataka (primarno varijable za svaki pametni ugovor), a mora da bude brži i jeftiniji za korištenje nego potencijalne alternative.
Ukoliko se, tokom vremena, ne promijene zahtjevi za Ethereumovim skladištem, vjerovatno će nadmašiti svoje resurse.“

Analitičar takođe navodi kako bi nadolazeće regulacije mogle direktno uticati na Ethereumove decentralizovane finansije (DeFi), kao i tržišta nezamjenjivih tokena (NFT).
„Izmjena regulatornog reljefa predstavalja još jedan veliki rizik. Većina aktivnosti na Ethereumu je DeFi i NFT – dva polja u kojima se naglo razvijaju regulacije. Regulacije koje ograničavaju ili eliminišu određene segmente tržišta, kao što su finansije, da koriste Ethereum, bi mogle smanjiti potrebu za Ethereum transakcijama.“

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.