bitcoin whale

Na šta obraća pažnju Bitcoin kit i kako pratiti Bitcoin kitove?

Postoje četiri osnovna načina praćenja aktivnosti kitova, koji uključuju praćenje poznatih adresa kitova, knjige narudžbi, iznenadne promjene tržišne kapitalizacije i trgovine na kripto berzama.

Kitovi su s vremena na vrijeme odgovorni za iznenadne oscilacije cijena na kripto i tradicionalnim tržištima. S obzirom na njihovu sposobnost da manipulišu tržišnim cijenama, za uobičajene Bitcoin (BTC) investitore postaje najvažnije da razumiju nijanse koje ih čine kitom i njihov ukupni utjecaj na trgovanje.

Adrese novčanika koje sadrže velike količine BTC-a identifikovane su kao Bitcoin kitovi. Damping ili prenos velikih količina BTC-a iz jednog novčanika u drugi negativno utiče na cijene, što rezultira gubicima za manje trgovce. Kao rezultat toga, praćenje Bitcoin kitova u realnom vremenu omogućava malim trgovcima da ostvare profitabilne trgovine usred fluktuirajućeg tržišta.

Uprkos globalnoj i decentralizovanoj prirodi Bitcoina, posmatranje i praćenje kitova jednostavno se svodi na pristup lako dostupnim podacima o trgovanju sa kripto berzi. Postoje četiri osnovna načina praćenja aktivnosti kitova, koji uključuju praćenje poznatih adresa kitova, knjige narudžbi, iznenadne promjene tržišne kapitalizacije i trgovine na kripto berzama.

Praćenje poznatih kitova daje prednost manjim investitorima. Štaviše, praćenje promjena na tržištu putem knjiga naloga i trgovanja na kripto berzama ukazuje na nadolazeće trgovine kitova, koje se mogu iskoristiti za profit tokom volatilnosti.

3,463 #BTC (73,208,868 USD) prebačeno sa #Coinbase u nepoznati novčanik https://t.co/fD08jpYD4P

— Whale Alert (@whale_alert) 16. jula 2022

Kripto zajednica takođe koristi besplatne usluge koje obavještavaju investitore o uspješnim trgovinama kitovima, često uključujući informacije o novčanicima pošiljatelja i primatelja i iznosu. Jedna od najpopularnijih usluga za automatsko praćenje trgovine kitovima je @whale_alert na Twitteru, koja izdaje upozorenja vezana za velike transakcije kao što je prikazano iznad.

U nedavnom ažuriranju tržišta, otkriveno je da podaci na lancu ukazuju na to da najveći vlasnici Bitcoina nerado djeluju po trenutnim cijenama. Analitičar BlockTrendsa Caue Oliveira podržao je gornji nalaz ističući da se “hibernacija” nastavlja u kit novčaniku. dodao je:

„Institucionalna kretanja, ili koja se obično nazivaju „aktivnost kitova“ mogu se pratiti na osnovu obima transakcija u kratkom vremenskom periodu, u oba smijera, u BTC i USD.”

Štaviše, brojni altcoini nastavljaju da oponašaju bitcoinove medvjeđe trendove dok kitovi čekaju zelenije raspoloženje na kripto tržištu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.