njemacka neo banka

Njemačka neo-banka N26 će pokrenuti trgovinu kriptovalutama kasnije ove godine

Suosnivač N26 kaže da je žurba za globalnom ekspanzijom dovela do zaostajanja N26 u trgovanju kriptovalutama i dionicama.

Njemačka neo-banka N26, jedna od najvećih evropskih fintech kompanija ima vrijednost od 9 milijardi dolara, konačno je spremna da se uhvati u koštac s trgovanjem kriptovalutama i dionicama nakon težnje za globalnom ekspanzijom.

Uprkos tome što je bila rani igrač u bumu finansijske tehnologije širom Evrope, globalne ambicije internet banke N26 sa sjedištem u Berlinu izazvale su nazadovanje u njenoj diversifikaciji usluga, rekao je suosnivač i ko-izvršni direktor N26 Max Tayenthal u intervjuu za Financial Times.

Nakon izlaska sa dva kritična tržišta fintech-a — Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva — N26 planira „izoštriti fokus na svoje poslovanje u Evropi“ uvođenjem novih proizvoda i usluga za svojih 7 miliona klijenata.

Prema Tayenthalu, koji je priznao da online banka treba da proširi svoj univerzum proizvoda, N26 ima za cilj pokrenuti posao trgovanja kriptovalutama 2022. godine nakon čega će uslijediti posredništvo dionica umjesto „stavljanje zastava na nova tržišta“.

Mobilna aplikacija N26 trenutno ne nudi kripto funkcionalnost, a karakteristike nadolazećeg proizvoda u vezi s kripto trgovinom tek treba da budu otkrivene.

N26 je najavila izlazak sa američkog tržišta u novembru kada je nagovještavala dodatne finansijske proizvode i usluge za svoje evropske klijente. “N26 će fokusirati svoju strategiju na proširenje svog iskustva u digitalnom bankarstvu na nove vertikale kako bi uključila investicione proizvode u narednoj godini”, navodi se u najavi.

Kompanija je u maju 2021. bila pogođena sa nekoliko ograničenja od strane njemačkog nadzornog tijela, Saveznog financijskog nadzornog tijela, ili BaFin, dijelom zbog nedostatka kontrole protiv pranja novca. BaFin je odredio da N26, koja je prošle godine primala u prosjeku 170.000 novih klijenata mjesečno, ne može uključiti više od 50.000 klijenata mjesečno.

Opisujući ograničenje novih kupaca koje je nametnuo BaFin kao ogromno ograničenje za rast fintech-a koji financiraju investitori, Tayenthal je rekao da očekuje da će ovi uslovi biti ukinuti do kraja ljeta 2022.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.