norveska banka

Norveška centralna banka koristi Ethereum za izgradnju nacionalne digitalne valute

Prototip infrastrukture za digitalnu valutu norveške centralne banke baziran je na Ethereumu, službeno je navela norveška banka.

Centralna banka Norveške dostigla je veliku prekretnicu u naporima za digitalnu valutu, puštajući otvoreni izvorni kod za sandbox (CBDC).

Dostupan na GitHubu, sandbox je dizajniran da ponudi interfejs za interakciju s test mrežom, omogućavajući funkcije poput kovanja, narezivanja i prenosa ERC-20 tokena, rekao je službeni CBDC partner Norges banke Nahmii na svom blogu.

Nahmii je naglasio da trenutna verzija koda ne podržava glavni Ethereum novčanik MetaMask po dizajnu i da je privatno dostupan samo korisnicima s odgovarajućim i vjeroddostojnim novčanicima.

Pored implementacije odgovarajućih pametnih ugovora i kontrola pristupa, sandbox norveške banke uključuje prilagođeni frontend i alate za praćenje mreže kao što su BlockScout i Grafana. Prednji kraj također prikazuje sažetak transakcija na mreži koji se može filtrirati, napomenuo je Nahmii.

Banka Norges je u petak na Twitteru spomenula da je norveška CBDC infrastruktura prototipa zasnovana na Ethereum tehnologiji.

Centralna banka je ranije spomenula Ethereum u postu na blogu vezanom za CBDC u maju. Norges Banka je navela da se očekuje da sistem kriptovaluta Ethereuma obezbijedi „osnovnu infrastrukturu“ za izdavanje, distribuciju i uništavanje digitalnog novca centralne banke, koji se takođe naziva DSP. „Prototip će se koristiti za testiranje niza važnih karakteristika za DSP“, saopštila je banka.

Kao što je ranije objavljeno, Norges Banka je zvanično objavila planove za provođenje CBDC testova u aprilu prošle godine, očekujući da će pronaći željeno CBDC rješenje isprobavanjem različitih dizajna u periodu od dvije godine.

U novembru 2021. godine, centralna banka je izdala radni dokument koji se odnosi na moguće dizajne CBDC-a, uključujući i one zasnovane na blockchainima kao što su Ethereum, Bitcoin i Bitcoin SV. Norveška banka je istakla da je interoperabilnost jedan od najvažnijih problema prilikom razmatranja različitih tehničkih rješenja.

Vijest je stigla u trenutku kada je Međunarodni monetarni fond objavio izvještaj u kojem se navodi da 97 zemalja, ili više od polovine globalnih centralnih banaka, istražuje ili razvija CBDC od jula 2022. S druge strane, samo dvije zemlje su do sada u potpunosti pokrenule CBDC projekte , uključujući Nigeriju i Bahame, saopštio je MMF.

U septembru je MMF rekao da radi na projektu koji se odnosi na interoperabilnu CBDC platformu koja povezuje više globalnih CBDC-a i omogućava prekogranične transakcije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.