nvidia sec

Nvidia nije dovoljno rekla investitorima o efektima rudarenja kriptovaluta na poslovanje, kaže SEC

Nvidia će platiti 5,5 miliona dolara kao dio nagodbe sa SEC-om da nije pravilno obavijestila investitore o tome kako rudari kriptovaluta podstiču potražnju za njenim grafičkim karticama.

Nvidia nije otkrila kako je rudarenje kriptovaluta dovelo do rasta u drugom i trećem fiskalnom tromjesečju 2018., koji se dogodio 2017. godine, navodi SEC u podnesku.

Nagodba predstavlja kraj sage u kojoj se Nvidia, najpoznatija po izradi grafičkih kartica za igrice, našla s iznenađujućim povećanjem prihoda od rudara kriptovaluta koji su kasnije odbili da postanu nebitni. Nvidia je odbila da komentariše.

Grafičke kartice, poput onih koje proizvodi Nvidia, su pogodne za rudarenje ethereuma. U 2017. godini cijene etera su porasle sa ispod 10 dolara na preko 800 dolara, što je navelo rudare da kupuju novi hardver kako bi zaradili .

Nvidijina kategorija igrica, na koji način kompanija izvještava o toj prodaji, porasla je za 52% na godišnjoj osnovi u drugom kvartalu fiskalne godine  (koja je završila 30. juna 2017.), i za 25% u sljedećem

Nvidia je bila svjesna da rudarenje kriptovaluta predstavlja dio njenog poslovanja, navodi se u dokumentaciji SEC-a.

Prodajno osoblje kompanije u Kini u to je vrijeme vjerovalo da je povećanje potražnje za grafičkim procesorima za igre uzrokovano rudarima, a viši menadžment Nvidije želio je krenuti za tržištem rudarenja kriptovaluta, prema dokumentaciji SEC-a.

Ali kriptovaluta je možda završila kao smetnja za Nvidiju jer je rasla potražnja za njenim grafičkim karticama za njihovu namjenu, igranje i umjetnu inteligenciju.

Nvidia je 2021. godine objavila nove kartice namijenjene rudarenju pod nazivom Cryptocurrency Mining Processor i dodala softver svojim grafičkim karticama kako bi spriječila njihovo korištenje za rudarenje. Nvidijine grafičke kartice bile su u izuzetnom nedostatku 2020. i 2021. godine, jer je potražnja za igricama uzrokovana pandemijom potaknula korisnike da nadograde svoje kućne računare za igre.

Međutim, prodaja CMP-a naglo je opala od njihovog uvođenja. U posljednjem tromjesečju, prihod CMP-a iznosio je samo 24 miliona dolara, u odnosu na 266 miliona dolara u tromjesečju u avgustu 2021.

“Naši GPU-ovi su sposobni za rudarenje kriptovaluta, iako imamo ograničenu vidljivost u tome koliko to utiče na našu ukupnu potražnju za GPU-om,” rekla je financijska direktorica Nvidia Colette Kress.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.