kriptovalute karta rasta

Ova karta pokazuje gde sve kriptovaluta raste u cijelom svetu

Zemlje se boduju na osnovu tri metrike: Ukupna kripto aktivnost, trgovačka aktivnost neprofesionalnih korisnika i obim razmjene peer-to-peer-a. Svi se mjere paritetom kupovne moći po glavi stanovnika.

Globalno usvajanje kriptovaluta poraslo je u prošloj godini, za 881%, a Vijetnam, Indija i Pakistan čvrsto prednjače, prema novim podacima Chainalysis -a.

Ovo je druga godina kako je kompanija za blockchain podatke objavila svoj globalni indeks usvajanja kriptovaluta, koji rangira 154 zemlje prema mjernim podacima kao što je obim razmjene među ravnopravnim partnerima, a ne bruto obim transakcija, što obično daje prednost razvijenim zemljama sa visokim nivoom profesionalnih i institucionalnih buy-ina za kripto.

Chainalysis je rekao da je svrha indeksa da se snimi prihvatanje kriptoa od strane “običnih ljudi” i “fokusiranje na slučajeve upotrebe koji se odnose na transakcije i individualnu štednju, a ne na trgovanje i špekulacije”. Metrike su ponderisane tako da uključuju bogatstvo prosječne osobe i vrijednost novca posebno u pojedinim zemljama.

Većina od ovih 20 zemalja su ekonomije u razvoju, uključujući Togo, Kolumbiju i Afganistan.

U međuvremenu su Sjedinjene Američke Države skliznule sa šestog na osmo mjesto, a Kina, koja je ovog proljeća imala kripto krizu, pala je sa četvrtog na 13. mjesto.

Globalni indeks usvajanja kriptoa Chainalysis 2021

Prvih 20 zamalja je bodovano na osnovu tri metrike: Ukupna kripto aktivnost, trgovačka aktivnost neprofesionalnih korisnika i obim razmjene peer-to-peer-a. Svi se mjere paritetom kupovne moći po glavi stanovnika.

Zemlje se boduju na skali od 0 do 1.

kripto karta

Chainalisis pripisuje rastući nivo usvajanja na tržištima u razvoju nekoliko ključnih faktora.

Prvo, zemlje poput Kenije, Nigerije, Vijetnama i Venecuele imaju veliki obim transakcija na peer-to-peer ili P2P platformama kada se prilagode paritetu kupovne moći po stanovniku i stanovništvu koje koristi internet.

Chainalisis izvještava da mnogi stanovnici koriste P2P razmjene kriptovaluta kao primarnu rampu za kriptovalute, često zato što nemaju pristup centralizovanim razmjenama.

U izveštaju se takođe kaže da se mnogi stanovnici ovih zemalja okreću kriptovalutama kako bi sačuvali svoju ušteđevinu pred devalvacijom valute, kao i za slanje i primanje doznaka i obavljanje poslovnih transakcija.

Matt Ahlborg, analitičar podataka peer-to-peer, rekao je za CNBC da je Vijetnam jedno od najboljih tržišta za Bitrefill, kompaniju koja pomaže kupcima da žive od kriptovalute kupovinom poklon kartica koristeći Bitcoin.

„Vijetnam mi se istakao po tome što je dominirao indeksom“, rekla je direktor istraživanja Chainalisis Kim Grauer, koja je sastavila izveštaj.

“Čuli smo od stručnjaka da ljudi u Vijetnamu imaju istoriju kockanja, a mladi ljudi, koji se razumiju u tehnologiju, nemaju mnogo opcija šta sa svojim sredstvima osim da ih ulože u tradicionalni ETF, a oba pokreću usvajanje kripta” Rekao je Grauer.

Nigerija je druga priča, rekao je Grauer. „Ima ogromno komercijalno tržište za kriptovalute. Sve više se trguje sa kriptovalutama, uključujući međunarodnu trgovinu sa kontra -strankama u Kini.

Ove vodeće nacije imaju još jednu zajedničku stvar, kaže Boaz Sobrado, londonski analitičar Fintech podataka. „Mnogi imaju kontrolu nad kapitalom ili jaku emigrantsku i imigrantsku populaciju“, rekao je on.

Uzmimo Avganistan, zemlju koja je trenutno u nemirima zbog nedavnog rušenja vlade od strane talibana.

„Avganistan na vrhu ima smisla sa tačke gledišta kontrole kapitala, s obzirom da je teško unositi i iznositi novac“, rekao je Sobrado.

Korekcija pariteta kupovne moći i bruto domaćeg proizvoda takođe je mogla povećati njegov plasman, s obzirom da je Avganistan jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Analitičari primjećuju da mjerenje usvajanja kriptovaluta na lokalnom nivou nije lako.

„Metodologija ima veliki mrtvu tačku“, rekao je Sobrado. “Za razliku od mnogih drugih zemalja, sankcionisane zemlje nemaju dobre i jasne podatke o P2P tržištima.”

Zbog toga, rekao je on, vjeruje da će sankcionisane nacije poput Kube biti potcijenjene, jednostavno zato što je teže pratiti njihove transakcije.

Ahlborg je rekao da ne postoji savršen način za mjerenje globalnog usvajanja kripto per capita, ali da je ovaj indeks „jedan od najboljih koje imamo“.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.