panama

Panama usvojila zakon kojim se dozvoljava korištenje kripto imovine

Zastupnici u Nacionalnoj skupštini Paname u četvrtak su odobrili nacrt zakona kojim se reguliše upotreba i komercijalizacija kripto imovine u srednjoameričkoj zemlji poznatoj kao središte ofšor finansijskih usluga.

Prijedlog zakona otvara vrata privatnoj i javnoj upotrebi kriptovaluta i omogućiti će ljudima da svoje poreze plaćaju kriptovalutama. Stručnjaci su upozorili da bi to moglo povećati reputaciju Paname kao mjesta kojem nedostaje finansijska transparentnost.

Zakonodavstvo je šireg obima od mjera koje je donio El Salvador, koji je prošle godine učinio bitcoin legalnim sredstvom plaćanja, rekao je nezavisni zakonodavac i promoter zakona Gabriel Silva.

“Vidimo pojavu mnogo različitih vrsta kripto sredstava poput umjetničkih djela,” rekao je. “Zato se nismo željeli ograničiti samo na kriptovalute.”

Prijedlog zakona pokriva trgovinu i korištenje kripto imovine, izdavanje digitalnih vrijednosnih papira, nove platne sisteme i tokenizaciju plemenitih metala. Tokenizacija je kada se prava na sredstvo konvertuju u digitalne formate.

Prema novom zakonu, Panamci mogu koristiti kripto imovinu kao sredstvo plaćanja za bilo koju civilnu ili komercijalnu operaciju koja nije zabranjena zakonom u zemlji.

Panama se nalazi na listi poreskih rajeva Evropske unije, a Romain Dromard, glavni izvršni direktor savjetodavne firme za financijska ulaganja K&B Family Office, rekao je da zakon o kriptovalutama neće pomoći da to izgleda transparentnije.

“Panama je već bila u lošem položaju i ovi načini plaćanja preskaču procese dužne pažnje koje međunarodne organizacije traže od Paname da ih prihvati”, rekao je.

Predlog zakona, koji sada prelazi na potpisivanje predsjedniku Laurentinu Kortizu, usvojen je u skupštini sa 38 glasova za, dva suzdržana i nijednog glasa protiv.

Belisario Castillo Saenz, glavni izvršni direktor firme za tokenizaciju Feänor Corp, tvrdi da bi kripto imovina mogla pomoći onima koji nemaju banku, s obzirom da je penetracija interneta visoka u Panami, ali samo jedna od četiri osobe ima bankovni račun.

Zakon bi takođe mogao učiniti banke koje su stvorile prepreke korištenju kriptovaluta kooperativnijim, rekao je Jose Fabrega iz CryptoSPA, centra za kripto i blockchain usluge.

Ipak, Dromard iz K&B-a kaže da je uloga koju će banke igrati prema novim pravilima nejasna i da će biti potrebne godine da tradicionalne institucije koriste sredstva.

Osim toga, mala i srednja preduzeća ne bi bila u mogućnosti da se prebace na tako veoma nestabilnu imovinu, tvrdi on.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija