paragvaj

Paragvajski kripto okvir na korak od toga da postane zakon

Paragvajski zakonodavci već godinu dana raspravljaju o sveobuhvatnom kripto regulatornom okviru koji uključuje razmatranja za preduzeća i trgovce.

Senat Paragvaja usvojio je 14. jula zakon kojim se uspostavlja poreski i regulatorni okvir za kompanije koje posluju u sektoru kriptovaluta i kripto rudarenja.

Nacrt zakona, koji je prošlog jula predstavio senator Fernando Silva Facetti i koji je usvojen u Kongresu u maju prije nego što je stigao u Senat, poziva na formiranje Ministarstva industrije i trgovine (MIC) koje će nadgledati pružaoce usluga u kripto industriji. Zakon je sada na korak od toga da ga kao zakon ratifikuje predsjednik Mario Abdo Benítez.

U obavještenju Kongresa u maju navedeno je da se prijedlog zakona posebno odnosi na kripto rudarenje, komercijalizaciju, posredovanje, razmjenu, prenos, skrbništvo i/ili administraciju kripto imovine ili instrumenata koji omogućavaju kontrolu nad kripto imovinom.

Lokalna novinska kuća ABC je 14. jula objavila da će kompanije koje posluju u kripto industriji biti tretirane isto kao i one koje se bave hartijama od vrijednosti u poreske svrhe. Kao rezultat toga, državni podsekretar za poreze će ih osloboditi plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali će biti uključeni u režim poreza na dohodak.

paragvaj 1

Nacrt zakona navodno razmatra kako bi rudari kriptovaluta trebali komunicirati s lokalnim dobavljačima električne energije. Od budućih rudarskih operacija će se tražiti da prijave svoj raspored potrošnje energije Nacionalnoj upravi za električnu energiju (ANDE), nacionalnom režimu za električnu energiju Paragvaja. Ako se utvrdi da rudari troše više električne energije nego što je planirano, ANDE im može prekinuti snabdjevanje električnom energijom.

Iako je u zakonu predviđeno da će troškovi energije za rudare biti subvencionisani, oni će plaćati stopu za 15% veću od ostalih industrija.

Prema izvještajima, senator Facetti je rekao da su izmjene zakona napravljene tokom prošle godine “poboljšale originalni projekat”.

Kritičari zakona, kao što je senator Enrique Bacchetta, navodno su izjavili da bi regulisanje kripto industrije dovelo do većeg profita, ali je postavio pitanje da li bi to zapravo stvorilo radna mjesta za njegove sugrađane. Senatorica Esperanza Martinez podržala je zabrinutost senatora Baccette, tvrdeći da stopa potrošnje energije rudara daleko nadmašuje broj radnih mjesta koje bi oni stvorili.

Ovo Paragvaj čini najnovijom nacijom LATAM-a koja je napravila korak naprijed u usvajanju i regulaciji kriptovaluta. El Salvador je usvojio Bitcoin (BTC) kao legalnu valutu 2021. godine, a vlade Brazila, Argentine i Paname rade na svom vlastitom kripto zakonodavstvu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.