Poreska vlast Velike Britanije će moći zaplijeniti Bitcoin na berzama

HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs) predlaže uvođenje novog zakona koji će dati ovlaštenje za uzimanje kriptovaluta od kompanija koje ne plaćaju njihove kripto poreze.

Kao dio pripreme da se modernizuje prikupljanje poreza u digitalnoj eri, vlada sada razmatra prijedloge koji će agenciji za poreze dati pristup digitalnim novčanicima. Ovo bi bio dio strategije za modernizaciju prikupljanja poreza, prema izvještaju novinske agencije The Telegraph, koji je objavljen 7. maja 2023. godine.

Kada ljudi odbiju da plate porez i padnu u kategoriju „direktni povrat duga,“ HMRC ima mogućnost da zaplijeni sredstva na bankovnom računu. Međutim, ova organizacija sada pronalazi način za proširivanje svojih mogućnosti, te razmatra proširivanje i na PayPal korisničkie naloge.

HMRC navodi mogućnost da se njihova ovlaštenja prošire i na kripto novčanike određenih kompanija, ukoliko upotreba kriptovaluta kao metode za online plaćanja postane jako rasprostranjena.

Mogućnost uklanjanja kriptovaluta sa novčanika se vidi kao sledeći „pritisak“ na ovaj sektor, koji se već duži period optužuje za omogućavanje ilegalnog ponašanja i pranja novca. Upotreba kriptovaluta kao što je Bitcoin, koji nije regulisan od strane centralne vlasti, promoviše se kao metod kojim osoba može steći kontrolu nad svojim finansijama, bez uticaja vlade.

Kripto novčanicima mogu pristupiti samo vlasnici istih, ali bi novčanici koji se nalaze na centralizovanim kripto berzama kao što su Coinbase, Binance i Kraken, mogli biti podložni regulacijama.

Kada se pronađu dokazi ilegalnih aktivnosti, vlast može imati mogućnost da zaplijeni kriptovalute koje se nalaze na berzi, te da ih zadrži kao dokazni materijal.

„Ukoliko se nastavi regulisanje digitalnih valuta, kripto novčanici bi mogli postati popularan metod za plaćanje robe i usluga,“ navodi se u dokumenut za konsultacije HMRC-a.

 

„Odgovore na ove konsultacije će podržati vlada sprovođenjem dodatnih analiza i sporazuma vezanih za ovaj prijedlog. Sva moć HMRC-a je balansirana pomoću sistema zaštite, što treba da uvjeri poreske obveznike da se moći agencije koriste proporcionalno i doslijedno.“

Skorija izjava HMRC-a naglašava da će kriptovalute biti uvrštene u poreske prijave po ličnoj procjeni. Prema predviđanju eksperata iz finansijskog sektora, ovo bi moglo povećati godišnji prihod u porezima od 10 miliona funti, za profite koji za sada nisu prijavljeni.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.