portugal regulacija

Portugal preokrenuo stav o porezu na kriptovalute

 Preokrenuvši svoju prethodnu poziciju, nacija će nametnuti poreze na razmjenu i prodaju kriptovaluta.

Portugalski ministar finansija Fernando Medina rekao je da će kriptovalute biti predmet oporezivanja u bliskoj budućnosti, prema komentarima u nacionalnom parlamentu u petak, a prenosi Sapo.

  • „Mnoge zemlje već imaju sisteme, mnoge zemlje grade svoje modele u vezi sa ovom temom, a mi ćemo izgraditi svoje“, rekla je Medina o oporezivanju kriptovaluta.
  • „Vlada će krenuti naprijed s oporezivanjem kriptovaluta“, rekla je za CoinDesk Susana Duarte, pridruženi partner advokatske firme Abreu Advogados u Lisabonu. Iako je potvrdila da će nova politika uključivati ​​porez na kapitalnu dobit, vlada, kako je rekla, još nije objasnila kako bi to moglo utjecati na poljoprivredu ili prinos.
  • Portugal se ranije smatrao poreskom oazom za investitore u kriptovalute, dijelom zbog efektivne stope kapitalne dobiti od nule.
  • „Ne postoji poseban zakon, samo je nedostatak regulative doveo do nulte stope oporezivanja u Portugalu“, rekao je Duarte. “Ovo zajedno sa razumijevanjem koje je objavila portugalska poreska uprava 2016. znači da se samo kriptovalute mogu oporezovati.”
  • Što se tiče njenih lokalnih klijenata, Duarte je rekla da postoji zabrinutost, jer i pojedinačna i korporativna lica traže pojašnjenje i sigurnost u vezi sa vladinim predlogom.
  • Trenutna stopa poreza na kapitalnu dobit za finansijska ulaganja u Portugalu iznosi 28%.
  • Promijenjen stav Portugala o porezima dovodi zemlju u liniju sa mnogim drugim nacijama širom svijeta. Među njima su Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD I Australija – gdje je ranije u ponedjeljak poreska uprava te zemlje upozorila investitore na potrebu da svake godine prijavljuju kapitalne dobitke i gubitke na kriptovalutama.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.