portugal

Portugalski regulator dao je banci prvu licencu za kriptovalute

Bison banka će ponuditi svoje usluge digitalne imovine pojedincima sa visokim neto vrijednostima, postajući prva bankarska institucija u zemlji koja će za to biti ovlaštena.

Portugalska banka Bison Bank dobila je dozvolu od portugalske centralne banke (Banco de Portugal) da radi kao „provajder usluga virtuelne imovine“ (VASP), čime je postala prva banka u zemlji kojoj je regulator dao zeleno svjetlo.

Banco de Portugal je u četvrtak ažurirala svoju listu pružalaca usluga virtuelne imovine dodajući “Bison Digital Assets” kao petu licenciranu kripto berzu u zemlji. Kompanija je novoosnovana kako bi poslovala pod Bison bankom, koju u potpunosti drži kineska privatna kapitalna firma sa sjedištem u Hong Kongu, a pozicioniraće svoje kripto usluge klijentima visoke neto vrijednosti, prema lokalnim medijima.

U aprilu 2021. uspostavljeni su zakoni koji regulišu razmjenu kriptovaluta uz režim licenciranja kojim upravlja centralna banka. Kasnije te godine u junu, licence su dodijeljene berzama Mind The Coin i Criptoloja, prve dvije VASP-a kojima je bilo dozvoljeno da rade u zemlji.

U martu 2021. regulator je Utrust-u dodijelio prvu VASP licencu “svih kategorija”, omogućavajući berzi da ponudi zamjene kripto-kripto, transfere na adrese novčanika, te čuvanje i skladištenje privatnih ključeva pored obezbjeđivanja fiata po potrebi. Bison banka je takođe dobila licencu za sve kategorije.

Portugal se dugo smatrao kripto prijateljskom zemljom i poreskim oazom za kriptovalute. Ne postoje kapitalni dobici ili porezi na lični dohodak na kriptovalute osim ako to nije jedini prihod pojedinca, jer Portugal smatra kriptovalutu oblikom plaćanja ili valutom, a ne imovinom.

U aprilu 2020., zemlja je uspostavila planove za stvaranje tehnoloških slobodnih zona (ZLT), područja u kojima preduzeća mogu testirati proizvode i usluge, pri čemu je zemlja istakla da razmatra testiranje blockchain tehnologije kao dio svog plana digitalne transformacije.

U oktobru 2021. godine, portugalska vlada je objavila da angažuje preduzeća iz javnog i privatnog sektora zajedno sa stručnjacima kako bi uspostavila radnu grupu za razvoj Nacionalne blockchain strategije. Grupa je proučavala kako bi ova zemlja mogla primijeniti tehnologiju, zajedno sa pojašnjavanjem regulatornih uslova.

Portugalska vlada očekuje da će nacrt strategije biti objavljen krajem ovog mjeseca, a konačna verzija će biti objavljena u junu 2022.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.