vanuatu

Premijer Vanuatua dao zeleno svjetlo za kripto projekat ostrvo “Satoshi”

 Vlada Vanuatua najavljuje svoju podršku projektu ostrvo Satoshi, privatnom kripto ostrvu na koje fiat nije dobrodošao.

Ne dešava se svaki dan da lider neke zemlje podržava projekat kriptovalute. Nayib Bukele, predsjednik El Salvadora, bio je prvi lider koji je podržao Bitcoin (BTC).

Sada je premijer Vanuatua, poštovani Bob Loughman, zvanično dao zeleno svjetlo ostrvu Satoshi.

vanuatu 1

Satoshi ostrvo je megaprojekt kriptoutopije u južnom Pacifiku koji je nedavno otkrio Cointelegraphu svoju viziju, napredak i pripremu. Vijesti da su primili 50.000 prijava u nezamjenjivim tokenima (NFT) za državljanstvo, premijer Vanuatua je dao svoj blagoslov i rekao da „gleda kako se razvija otok Satoshi“.

Za tim na Satoshi ostrvu, podrška je dobrodošla vijest: „Sa ovom punom podrškom premijera Vanuatua, možemo svima pokazati da je ostrvo Satoshi onoliko stvarno koliko je to moguće, a ljubazne riječi premijera koji je pozvao našu zajednicu u svoj dom ne mogu biti toplija dobrodošlica.”

vanuatu 2

U službenom pismu se navodi da „vlada Vanuatua pozdravlja projekat ostrvo Satoshi i njegovu zajednicu u ovoj zemlji“, dok se ističe da Vanuatu traži nove načine da privuče investicije i ljude u svoju zemlju.

Pandemija COVID-19 “teško je uticala na sektor turizma”, glavni oslonac ekonomije Vanuatua, doprinoseći 34,7% ukupnom BDP-u u 2019. Prema podacima Svjetske banke, broj posjetilaca na rajskom arhipelagu veličine 2.000 kilometara (ili 1.243 milje) iz Brizbejna je pao sa oko 300.000 na 80.000 u 2020.

Tim na ostrvu Satoshi ranije je izjavio za Cointelegraph da je „nedostatak turizma“ jedna od bolnih tačaka koje su željeli da ublaže svojim projektom. U osnovi, međutim, „kripto industrija konačno ima fizički dom“ na ostrvu Satoshi.

Ostrvo Satoshi je prostor u kojem kripto entuzijasti planiraju da borave, a ne da ga posjećuju. Članovi zajednice će živjeti u održivo izgrađenim domovima u zajednici koju organiziraju decentralizovane autonomne organizacije ili DAO, gdje vlasništvo predstavljaju NFT-ovi.

vanuatu 3

Mnogi od prošlih kripto megaprojekata, od Akon Cityja u Senegalu do CryptoLand-a na Fidžiju, propali su. Tim sa otoka Satoshi savjetuje druge da “zadrže ideje na osnovi potrebe za znanjem unutar tima dok sve ne bude na svom mjestu da se ideja pretvori u stvarnost.”

Tim preporučuje da drugi budu veoma selektivni u vezi sa lokacijom i osiguraju da je logistički, ekološki i pravno izvodivo.

“Budite vrlo selektivni sa lokacijom i osigurajte što je najvažnije, posjedovanje zemljišta prije nego što objavite svoj projekat. Bitan korak je da pokažete vašem ciljnom tržištu da je ono što promovišete stvarno, a ne samo san.”

Sa odobrenjem premijera Vanuatua, kripto “san” ostrva Satoshi približava se stvarnosti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.