rusija

Rusija namjerava pokrenuti “nacionalnu kripto berzu”

Lokalni zakonodavci rade na izmjenama i dopunama postojećeg zakonodavstva „O digitalnoj finansijskoj imovini“ u konsultaciji sa zainteresovanim stranama na tržištu.

Ruski zakonodavci rade na amandmanima za pokretanje nacionalne kripto berze. Ovaj napor navodno podržavaju i Ministarstvo finansija i Centralna banka Rusije koji imaju dugu istoriju neslaganja oko kripto regulacije u zemlji.

Kako su lokalni mediji izvijestili 23. novembra, članovi donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, razgovarali su o izmjenama i dopunama postojećeg zakona o kriptovalutama u zemlji „O digitalnoj finansijskoj imovini“ sa zainteresovanim stranama na tržištu. Amandmani, kojima bi se utvrdio pravni okvir za nacionalnu razmjenu, prvo će biti predstavljeni centralnoj banci.

Sergej Altuhov, član Odbora za ekonomsku politiku Dume, istakao je fiskalni senzibilitet takvih mjera:

“Nema smisla negirati postojanje kriptovaluta, problem je što kruže u velikom toku izvan državne regulative. To su milijarde rubalja izgubljenih poreskih prihoda u saveznom budžetu.”

U junu je šef Komiteta Dume za finansijsko tržište Anatolij Aksakov predložio da bi nacionalna kripto berza u Rusiji mogla biti pokrenuta kao dio Moskovske berze, “respektabilne organizacije sa dugom tradicijom”. U septembru je Moskovska berza izradila nacrt zakona u ime centralne banke kojim se dozvoljava trgovanje digitalnom finansijskom imovinom.

Ranije ovog mjeseca, u Dumi je predstavljen nacrt zakona kojim bi se legalizovalo rudarenje kriptovaluta i prodaja iskopanih kriptovaluta. Nacrt zakona će formirati rusku platformu za prodaju kriptovaluta, ali će lokalni rudari moći koristiti i strane platforme. U potonjem slučaju, ruske valutne kontrole i propisi se ne bi primjenjivali na transakcije, ali bi se one morale prijaviti ruskoj poreskoj službi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.