google eth search

Sada možete pretraživati ETH adrese na Google-u – Ali šta je sa Bitcoinom?

Iako se čini da je Googleova funkcija dobra stvar za usvajanje kriptovaluta, CIO kaže da bi Appleov potez učinio da „kripto industrija pređe sa 100 milja na sat do 250 milja u jednom trenutku“.

Google-ova najnovija kripto funkcija omogućava nekim adresama Ethereum novčanika da se njihova ETH salda prate direktno iz Google pretraživača – štedeći potrebu za putovanjem do Etherscana.

Ovu funkciju je prvi objavio direktor Google Ventures Han Hua u objavi na Twitteru od 11. oktobra.

google eth search 1

Ali pokušaj Cointelegrapha da potraži Bitcoin adresu otkrio je neprijavljivanje na Google-u. Anđeo investitor Stephen Cole nije bio impresioniran, tvitujući “Zar Google ne zna za Bitcoin?”

Cointelegraph je takođe isprobao nekoliko različitih Ethereum adresa – od kojih većina nije uspjela. Dakle, funkcionalnost je trenutno vrlo ograničena i može se vremenom poboljšati.

Ipak, nedavni napori sugerišu da Google igra ključnu ulogu u uključivanju korisnika interneta u svijet usluga zasnovanih na blockchain-u i Web3.

Nova funkcija dolazi kao dodatak Googleovom partnerstvu sa kripto mjenjačnicom Coinbase 11. oktobra kako bi se omogućilo svojim klijentima da plaćaju usluge u oblaku u kriptu, što se očekuje da stupi na snagu početkom 2023. godine.

Google se takođe uključio u Ethereum Merge hype tako što je ugradio odbrojavanje do tačke u kojoj je Ethereum prešao sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS).

U razgovoru, glavni investicijski direktor Markus Thielen iz platforme za usluge digitalne imovine Matrixport rekao je da ne trebamo biti iznenađeni Googleovim naporima u Web3 prostoru jer i komercijalne banke i Web2 kompanije nastavljaju da rade “ogromnu količinu posla u pozadini”, dodajući:

„Ova kripto zima je očigledno drugačija jer etablirane firme nastavljaju da koriste svoje bilanse [na kripto investicije] i čak bi mogle preskočiti one koji su na toj poziciji.”

Ali iako su Googleovi napori dobrodošli, Thielen vjeruje da bi masovno usvajanje Web3 moglo doći “kada se iPhone bude mogao koristiti kao kripto novčanik”.

“Ako i kada se ovo dogodi, kripto industrija će ići sa 100 milja na sat do 250 milja u jednom trenutku,” dodao je.

Reakcija zajednice

Vittorio Rivabella, menadžer za odnose s programerima Web3 razvojne platforme Alchemy rekao je da su vijesti o novoj Googleovoj funkciji pretraživanja Ethereum adresa bile “bikovske”.

Međutim, bivši glavni urednik Web3ArtBlog.NFT, nije bio toliko oduševljen viješću, tvrdeći da će Google „prodati naše podatke o blockchain-u oglašivačima kako bi nas ciljali preko naših novčanika!“

google eth search 2

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.