Quant kriptovaluta

Sve što treba da znate o Quant (QNT)

Usvajanje blockchain tehnologija, od strane preduzeća, i dalje koče izazovi uključeni u integraciju naslijeđenih tehnologija sa bezbroj novih distributivnih knjiga, koje se stalno razvijaju i dolaze na tržište.

Bez obzira na to, desetine platformi počinju stvarati alate i proizvode potrebne za premošćivanje ovog jaza. Jedan od njih je Quant, paket rješenja za blockchain preduzeća izgrađenih oko blockchain operativnog sistema pod nazivom Overledger.

Osnove

Quant (QNT) je mreža interoperabilnosti blockchain mreže i operativni sistem, koji je prvi put objavljen 2018. godine. Projekat je finansiran kroz početnu ponudu novčića (ICO), u kojoj je prikupljeno 11 miliona dolara.

Projekat direktno spada u kategoriju rješenja interoperabilnosti blockchain platformi. Dizajniran je tako da premosti jaz između različitih blokova i poslovnog softvera, pomoću jednostavnog plug-and-play rješenja a koje ne zahtjeva od timova da primjene novu infrastrukturu.

Quant koristi neprestano proširujući spisak DLT i API konektora, kako bi omogućio različitim blockchainima da međusobno komuniciraju preko Quant-ovog API overledger-a. Ovo se postiže bez žrtvovanja autonomije, efikasnosti ili brzine svakog lanca, osiguravajući da svaki od njih zadrži svoja jedinstvena svojstva.

Osnivači mreže Quant Netvork su Gilbert Verdian, Colin Paterson i Paolo Tasca. Verdian je rani pionir blockchaina sa bogatim iskustvom u tehnologiji i sektorima bezbijednosti. Prije nego što je postao generalni direktor kompanije Quant, imao je nekoliko rukovodećih uloga i nivoa C na istaknutim kompanijama, uključujući PricewaterhouseCoopers, BP i Vocalink (firma Mastercard). Takođe je osnovao Blockchain ISO standard TC307, koji se trenutno primjenjuje u preko 50 zemalja.

Paterson i Tasca se na sličan način razlikuju u blokovskom i mrežnom tehnološkom prostoru, ali više nisu u kompaniji.

Kako Quant funkcioniše?

Koristeći tehnologiju poznatu kao Overledger DLT gatevay, Quant je u stanju da besprekorno poveže različite decentralizovane mreže, bez obzira na to koju tehnologiju distribuirane glavne knjige koriste (npr. Blockchain, DAG ili neki drugi protokol).

Glavni proizvod kompanije Quant je njena Overledger Enterprise platforma, koju je označio kao prvi DLT gatevay za poslovanje. Koristi se kao jednostavan API pristupnik različitim distribuiranim knjigama, omogućavajući kompanijama da lako povežu svoju već postojeću infrastrukturu sa blockchainom. Platforma pruža REST API, koji je jednostavan za korišćenje i pruža standardizovan način za povezivanje sa širokim spektrom blockchaina.

Ova tehnologija omogućava preduzećima da kreiraju ono što Quant opisuje kao „multi-DLT pametne ugovore“ ili MAPP-ove. To su u osnovi pametni ugovori koji postoje u više distribuiranih knjiga, omogućavajući tako decentralizovanim aplikacijama (DApps) da iskoriste podatke i mogućnosti više platformi za pružanje funkcionalnosti, koje ranije nisu bile moguće.

Quant takođe podržava takozvane multi-knjige tokena (MLT), koji su digitalna sredstva podržana stvarnim sredstvima, koja se drže na depozitu kod finansijske institucije. Ovi MLT-ovi mogu se koristiti za predstavljanje stabilnih kovanica, vaučera, bodova lojalnosti, digitalnih valuta centralne banke i još mnogo toga. Mogu se izdavati i koristiti u više distribuiranih knjiga zahvaljujući Quantovoj Overledger tehnologiji.

Overledger platforma uključuje višeslojni model, koji podržava sigurne DApps i komunikaciju na više blokova. Ukratko, oni su uređeni na sledeći način:

  1. Sloj transakcija – Koristi se za čuvanje transakcija i postizanje konsenzusa u više DLT-ova.
  2. Sloj razmjene poruka – Koristi se za obradu informacija iz povezanih knjiga, kao što su informacije o transakcijama, pametnim ugovorima i metapodacima.
  3. Sloj za filtriranje i naručivanje – Filtrira i naručuje poruke iz sloja poruka i naručuje poruke van lanca u verifikacione blokove.
  4. Sloj aplikacije – Koristi se za izolaciju mapa i pomoć aplikacijama u međusobnoj komunikaciji, putem slojeva za razmjenu poruka i filtriranje i naručivanje.

Od juna 2021. godine, Quant radi na verziji 1.5 svoje glavne mreže, a Overledger 2.0 je sada operativan. Platforma nema fiksnu mapu razvoja, ali tim iza platforme je trenutno u velikoj mjeri fokusiran na uključivanje programera, blokova i aplikacija u mrežu Overledger.

Šta čini Quant jedinstvenim?

Quant cijena

Quant ima za cilj da pomogne preduzećima da pojednostave svoje tokove rada i da poboljšaju efikasnost kroz integraciju blockchain tehnologije. Platforma sadrži niz jedinstvenih funkcija koje je razlikuju od konkurencije.

Quant je dizajniran da pruži rješenje za interoperabilnost, koje radi sa bilo kojom postojećom distributivnom knjigom, bez obzira na njenu arhitekturu i pojedinačna svojstva. Slično, Quantov Overledger DLT Gatevay može se lako integrisati u staru finansijsku infrastrukturu, omogućavajući programerima da lako iskoriste mogućnosti različitih blokova koristeći REST API.

Za razliku od nekih postojećih rješenja sloja 2, Quant-ova Overledger platforma ne zahtjeva nikakve izmjene osnovnog lanca da bi se integrisala, čineći je potpuno plug-and-play plaftofmom.

Quant Token

Kao i većina platformi koje pokreće blockchain, Quant ima svoj sopstveni token pomoćnog programa, poznat jednostavno kao Quant (QNT). Kao pomoćni token, dizajniran je da ima nekoliko funkcija unutar ekosistema Quant.

Prvo, programeri i preduzeća moraju da kupe licence za korištenje platforme. Ovo se uplaćuje u blagajnu Quant-a u fiat valuti, a zatim se koristi za kupovinu QNT tokena, koji se zatim zaključavaju na 12 meseci u kanalima za plaćanje sloja 2. Korisnici takođe moraju da plate godišnju naknadu u QNT tokenima za pokretanje mrežnog prolaza. Zauzvrat, oni dobijaju smanjenje transakcionih naknada.

Snažno finansiranje

Quant je završio nekoliko rundi prikupljanja sredstava, prikupivši 11 miliona dolara na ICO-u u martu 2018. i još jednu nerazjašnjenu sumu u sledećoj rundi, koju je vodio Alpha Sigma Capital. Kao rezultat toga, to je jedan od samo manjinskih projekata iz doba 2018. koji se još uvijek aktivno razvija i raste 2021.

Trezor zajednice

Quant je jedan od rijetkih projekata koji ima istinsku riznicu u zajednici, što omogućava akterima u Quant ekonomiji da pomognu u usmjeravanju rasta Quant ekosistema. Ovo je napravljeno kao jedan od nekoliko MApp-a koji se izvode na blockchainu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.