tajvan

Tajvan ima za cilj usvajanje zakona o kriptovalutama do novembra

Zakonodavci na Tajvanu imaju za cilj da naprave prvi nacrt posebnog zakona o offshore berzi do kraja novembra 2023.

Zakonodavci na Tajvanu navodno namjeravaju izbaciti prvi nacrt posebnog zakona do kraja novembra 2023. godine, navodi se u izvještaju The Block-a.

Yung-Chang Chiang, dužnosnik u zakonodavnom Juanu Tajvana, rekao je u intervjuu da namjerava da prvi nacrt bude dostupan za čitanje u parlamentu do kraja novembra ili ranije i da je takav akt “neophodan” da se regulišu poslovi vezani za kripto.

Ovo dolazi kada zakonodavci na Tajvanu imaju sve veću zabrinutost zbog aktivnosti na offshore tržištima i nastoje izbjeći “regulatornu arbitražu”. Chiang kaže da se kripto imovina razlikuje od tradicionalnih finansijskih proizvoda i da se njome treba upravljati posebnim zakonom.

On je 6. oktobra održao javnu raspravu u tajvanskom parlamentu, uključujući pružaoce usluga u vezi sa digitalnom imovinom, akademike i druge u industriji na kojima se raspravljalo o nacrtu prijedloga.

Ovo slijedi smjernice koje je 26. septembra objavila tajvanska komisija za financijski nadzor, a koja je krenula u poboljšanje zaštite investitora u kriptovalutama.

Smjernice su uključivale pravila koja pokrivaju industriju, uključujući odvajanje imovine u riznici berze od imovine kupaca i mehanizme za reviziju listinga i brisanja digitalne imovine.

Osim toga, pravila navode da strani pružaoci usluga vezano za virtualnu imovinu ne mogu pružati usluge na Tajvanu bez potrebnih odobrenja lokalnih regulatornih tijela.

Istog dana, glavne berze kriptovaluta koje posluju na Tajvanu osnovale su udruženje za unapređenje interesa ove industrije.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.