terra

Terra's Anchor Protocol briše gubitke ‘kripto zime’, ANC cijena se oporavlja 300% za mjesec dana

Anchor Protocol (ANC), decentralizovana financijska (DeFi) platforma izgrađena na Terra blockchain protokolu, oporavila se gotovo 300% u više od mjesec dana nakon što je dosegla najnižu razinu blizu 1,26 dolara.

Cijena ANC-a je 3. marta 2022. godine na Bitfinex berzi kriptovaluta porasla čak 4,97 dolara, nadmašivši prethodni rekordni vrh blizu 4,50 dolara uspostavljen 3. decembra prošle godine.

Čineći to, Anchor Protocol je također izbrisao sve gubitke koje je pretrpio tokom onoga što su neki nazvali “kripto zima” koja je počela u zadnjoj četvrtini/2021 – u odnosu na izglede za agresivno povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi.

terra 1

ANC je upravljački token decentralizovanog tržišta novca Anchor Protocol-a koje nudi UST (Terra-in stabilni coin vezan za dolare) deponentima stabilan godišnji procentualni prinos (APY) od 20%. Osim toga, omogućava zajmoprimcima da osiguraju UST kredite koristeći obveznice LUNA (bLUNA).

Kao rezultat toga, Anchor Protocol stvara potražnju za UST, koji zauzvrat obećava uklanjanje više LUNA tokena iz opticaja. To je zbog Terrinog ekonomskog modela, koji podstiče korisnike da kuju UST kada njegova vrijednost pređe 1 dolar spaljivanjem LUNA zaliha.

Terra korelacija

ANC-ov rast u januaru 2022. započeo je prvenstveno nakon sličnih oporavka cijena na kripto tržištu, ali je dobio zamah krajem februara dok je odražavao bikovske pokrete na Terra (LUNA) tržištu.

Značajno je da je koeficijent korelacije između ANC-a i LUNA-e porastao sa nule 23. februara na 0,91 3. marta, što znači da je cijena Anchor Protocol-a manje-više odražavala poteze izvornog tokena Terra blockchaina.

terra 2

Kao što je Cointelegraph ranije pokrio, procvat na Terra tržištu se pojavio nakon što je Luna Foundation Guard (LFG) – neprofitna organizacija koja podržava svoj blockchain ekosistem, prikupila milijardu dolara u rundi prodaje tokena LUNA kako bi stvorila takozvanu „UST Forex Reserve“.

Kao odgovor, LUNA-ina cijena je porasla za skoro 90%. ANC je također narastao pod LUNA-inim utiskom, najviše zbog svoje uključenosti u ekosistem Terra. Cijena MIR-a, izvornog tokena drugog projekta baziranog na Terri, Mirror Protocol, takođe je porasla za 30% 3. marta mjereno u odnosu na najnižu vrijednost od 24. februara od oko 1 dolar.

Da li je ANC pregrejan?

Najnoviji period kupovine na tržištu Anchor Protocola učinio je ANC pretjerano cijenjenim, prema ključnom indikatoru momentuma.

Očitavanja na ANC-ovom dnevnom indeksu relativne snage (RSI) su se pokazala blizu 80, što token čini tehnički “pre-kupljenim”. Trgovci obično smatraju da je otvaranje novih pozicija na gore izuzetno rizično kada RSI pređe iznad 70. Suprotno tome, oni radije prodaju imovinu kako bi osigurali privremeni profit.

terra 3

Ako dođe do rasprodaje, sljedeći nivo podrške za Anchor Protocol se pojavljuje blizu 4 dolara, što se poklapa sa linijom 1,0 Fib na Fibonačijevom grafu retracementa napravljenom od najvišeg zamaha od 1 dolara do najnižeg zamaha od 1,26 dolara. U međuvremenu, dodatni pad bi mogao dovesti ANC-ov 20-dnevni eksponencijalni pokretni prosjek (20-dnevni EMA; zeleni talas) blizu 3,14 dolara u fokus kao sljedeći cilj pada.

Više pada bi moglo dovesti ANC-ov 20-dnevni eksponencijalni pokretni prosjek (20-dnevni EMA; zeleni talas) blizu 3,14 dolara u fokus kao sljedeći cilj pada.

Suprotno tome, dalji rast mogao bi dovesti do cilja ANC bikova 5,50 dolara kao svog sljedećeg nivoa otpora.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.