altcoin

Tri platforme pametnih ugovora koje bi mogle biti prihvaćenije u 2022. godini

Decentralizovane finansije (DeFi) su dominirale u medijskim naslovima tokom 2021. godine, a sektor je, zajedno sa nezamjenljivim tokenima (NFT), pomogao da se pokrene masovno usvajanje kriptovaluta.

Dok su se visoki prinosi na ulaganje i trenutni profit od okretanja jpegova pokazali kao vrlo unosni za investitore, važno je zapamtiti da ništa od toga ne bi bilo moguće bez osnovnih mogućnosti tehnologije pametnih ugovora.

Ethereum mreža ostaje, naravno, najraširenija platforma za pametne ugovore prvog sloja u kripto ekosistemu, ali svi znaju za visoke naknade i probleme sa začepljenom mrežom u posljednjih nekoliko godina.

U 2021. godini, konkurentske mreže poput Avalanche i Binance Smart Chain omogućile su kompatibilnost sa Ethereum Virtual Machine (EVM) i to je proizvelo pozitivne rezultate za investitore u oba ekosistema.

Osvrnimo se na nekoliko najučinkovitijih protokola prvog sloja u četvrtom kvartalu 2021. i istražimo kako bi partnerstva, ulaganja iz tradicionalnih finansija i razvoj protokola mogli imati koristi za svaki projekat u 2022. godini.

Algorand

Algorand (ALGO) je čista proof-of-stake (PoS) blockchain mreža prvog sloja dizajnirana da bude samoodrživa i visoko skalabilna, što je čini sposobnom za rukovanje velikim brojem transakcija i opterećenjem uz minimalne troškove.

U četvrtom kvartalu, protokol je pokrenuo Algorand virtuelnu mašinu koja je omogućila decentralizovane aplikacije (DApps), što znači da su DeFi i NFT projekti sada mogli da rade na mreži.

Tether (USDT) i USD Coin (USDC) su ranije bili lansirani na mreži, tako da je njihova integracija u nove DeFi platforme bila relativno laka, omogućavajući brzo povećanje likvidnosti. Lansiranje 150 miliona ALGO Viridis fonda od strane Algorand fondacije također je osmišljeno da ubrza razvoj DeFi ekosistema na mreži.

Projekat je takođe privukao pažnju institucionalnih investitora, a značajna novčana infuzija stigla je od Borderless Capitala koji je pokrenuo fond od 500 miliona dolara za pomoć u razvoju DApp-ova na Algorandu. Hivemind Capital Partners je također izabrao protokol kao svog prvog tehnološkog partnera.
U oktobru je Algorand lansirao funkcije upravljanja koje su omogućile vlasnicima ALGO-a da imaju pravo glasa u budućem razvoju protokola.
Dana 18. novembra, 21Shares je najavio lansiranje fizički podržanog Algorand proizvoda kojim se trguje na berzi koji je pomogao da se podigne cijena ALGO-a na godišnji maksimum od 2,99 dolara.

Tezos

Tezos (XTZ) je fleksibilan proof-of-stake blockchain dizajniran da evoluira tokom vremena bez potrebe za hard forkovima. U četvrtom kvartalu, tradicionalni finansijski subjekti poput Arab Bank Switzerland udružili su se s protokolom kako bi pokrenuli usluge ulaganja, trgovanja i pomoći za izvorni XTZ token.

7. decembra, projekat je dospio na naslovne strane nakon što je proširio svoj NFT ekosistem partnerstvom sa Ubisoftom, velikom kompanijom za igrice. Ubisoft Quartz platforma koristi Tezos blockchain, a igrači Ghost Recon: Breakpoint će moći da kupuju i trguju NFT-ovima specifičnim za igru ​​na tržištu.

Dana 15. decembra, Rarible, popularno NFT tržište, također je najavio integraciju Tezos blockchaina u svoj ekosistem. To znači da korisnici Rarible-a mogu kupovati, prodavati i trgovati Tezos NFT-ovima u okruženju koje je mnogo jeftinije od Rarible-ovog tržišta zasnovanog na eteru.
Dio razloga za povećanu pažnju prema Tezos blockchainu je energetska efikasnost mreže u svijetu koji se sve više fokusira na ekološku održivost.

Prema nedavnom izvještaju PricewaterhouseCoopers Advisory SAS-a o ugljikovom otisku, Tezos mreža je doživjela povećanje energetske efikasnosti od 70% u 2021. godini, a sada se procjenjuje da je njena godišnja potrošnja energije otprilike ista kao ugljikov otisak samo 17 ljudi.
U vrijeme pisanja ovog teksta, XTZ se trguje po cijeni od 4,34 dolara nakon što je 3. oktobra dostigao godišnji maksimum od 9,17 dolara. To je bilo neposredno prije većeg pada tržišta koji je izvršio pritisak na cijene u cijelom kripto ekosistemu dok tržište ulazi u posljednje sedmice 2021.

Elrond

Elrond (EGLD) je blockchain platforma za distribuirane aplikacije i preduzeća koja ima za cilj da postane tehnološki ekosistem za „novi internet“.

Prema web stranici projekta, mreža koristi tehnologiju shardinga kako bi omogućila obradu 15.000 transakcija u sekundi (TPS) uz prosječnu cijenu transakcije od 0,001 USD.

Porast cijena krajem godine viđen u izvornom EGLD tokenu protokola uslijedio je nakon pokretanja programa za poticanje likvidnosti u vrijednosti od 1,29 milijardi dolara od strane decentralizovane berze Maiar (DEX) sa sjedištem u Elrondu.
Prije pokretanja programa likvidnosti, cijena EGLD-a je bila u porastu zahvaljujući povećanom korištenju kao oblika digitalnog plaćanja, uključujući partnerstvo s rumunskim muzičkim festivalom Untold, koji je najavio da će se ulaznice za ovaj festival moći kupiti koristeći EGLD.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.