algorand

Šta predstavlja Algorand (ALGO)?

Algorand je samoodrživa, decentralizovana, blockchain mreža koja podržava veliki niz aplikacija. Ovi sistemi su sigurni, skalabilni i efikasni, te posjeduju sve potrebne kritične vrijednosti za aplikacije u stvarnom svijetu. Algorand će podržavati proračune koji zahtjevaju pouzdane garancije za performanse, da bi se stvorili novi oblici povjerenja.

Glavna mreža Algorand-a je puštena u rad u junu 2019. godine, a od decembra 2020. mogla je obrađivati skoro milion transakcija u sekundi. Podatke o transakcijama Algorand mreže možete pogledati ovdje https://metrics.algorand.org/ . Algorandova inicijalna ponuda kovanica održana je u junu 2019. godine, sa cijenom od 2.4$ po tokenu.

Ko su osnivači?

Osnivač Algoranda je Silvio Micali, profesor računarskih nauka na Massachusetts Instututu za tehnologiju (MIT). On je dobitnik nagrade Turning za 2021. godinu, za fundamentalni doprinos teoriji i praksi za bezbijedan dvosmijerni proračun, elektrosnki novac, kriptovalute i blockchain protokole. Ovo ga čini najuglednijim stvaraocem u kripto svijetu.

Šta Algorand čini posebnim?

Algorand je stvoren da ubrza transakcije i poveća efikasnost, kao odgovor na sporo vrijeme transakcija Bitcoin-a i drugih blockchaina. Algorand je dizajniran tako da ima manje naknade za transakcije, kao i da se ne može rudariti, jer se bazira na čisto otvorenom proof-of-stake (PoS) protokolu.

Kako je Algorand mreža osigurana?

Algorand je čisto otvoreni proof-of-stake (PoS) blockchain protokol. Za razliku od proof-of-work (PoW) blockchaina, gdje root blok mora biti potvrđen od nasumično izabranih validatora (koristeći računarsku snagu), u čisto otvorenom PoS pristupu, svi validatori su poznati jedan drugom, te samo treba da se usaglase (dogovore/potvrde) za sledeći blok, da bi isti bio stvoren.

Gdje možete kupiti Algorand?

Algorand možete kupiti na sledećim kripto berzama: Binance, Gate.io, Crypto.com, Huobi Global, Coinbase Exchange i mnogim drugim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.