usdt

Tether će zamrznuti sredstva nakon što je Venecuela pokušala upotrebom kriptovaluta da zaobiđe sankcije

 

Tether koji izdaje USDT kaže da će blokirati plaćanja subjektima pod sankcijama OFAC-a nakon što izvori tvrde da venecuelanska državna naftna kompanija koristi USDT za olakšavanje izvoza nafte.
Tether, izdavalac USDT-a, kaže da će zamrznuti adrese povezane sa subjektima pod sankcijama nakon izvještaja da je venecuelanska državna naftna kompanija koristila stabilcoin da zaobiđe sankcije.

Glasnogovornik Tethera rekao je da kompanija ostaje posvećena zaustavljanju plaćanja povezanih sa subjektima koji su sankcionisani Kancelarijom za kontrolu strane imovine (OFAC):

“Tether poštuje OFAC SDN listu i posvećen je radu na tome da se adrese sankcija odmah zamrznu.”

Ovo dolazi nakon što se u ekskluzivnom izvještaju Reutersa tvrdi da venecuelanska državna naftna kompanija, PDVSA, koristi kriptovalute da olakša izvoz sirove nafte i goriva. Zemlja se suočava s novim naftnim sankcijama koje su ponovo uvele Sjedinjene Države.

Prema izvještaju, Ministarstvo finansija SAD-a zahtijeva od kupaca i dobavljača PDVSA-e da obustave transakcije do 31. maja zbog neuspjeha Venecuele da provede izborne reforme.

U izvještaju, koji se poziva na anonimne izvore, navodi se da će ponovno uvedene sankcije otežati Venecueli da poveća svoje naftne proizvode i izvoz jer će kompanije zahtijevati američka ovlaštenja za poslovanje s tom južnoameričkom državom.

Izvori tvrde da PDVSA svoju prodaju nafte seli na Tether kao olakšavajući potez kako bi se izbjeglo zamrzavanje sredstava na računima u stranim bankama kako nove sankcije stupe na snagu.

Izvještaji iz 2023. povezuju isplate kriptovalutama sa korupcijskim skandalom u PDVSA-i koji uključuje otkrivanje 21 milijarde dolara neobračunatih potraživanja za izvoz nafte.

Reutersovi izvori takođe tvrde da je PDVSA preradila svoje spot naftne poslove 2024. na model ugovora koji zahtijeva plaćanje unaprijed za izvezeni teret u USDT. Izvještaj takođe sugeriše da venecuelanska državna naftna kompanija zahtijeva od novih kupaca koji žele obavljati naftne transakcije da drže kriptovalute u digitalnom novčaniku.

Podrazumijeva se da su kompanije koje su željele nastaviti poslovanje s PDVSA-om nakon šestomjesečnog odobrenja za licenciranje od strane SAD-a u oktobru 2023. morale pribjeći posrednicima kako bi izvršile zahtjeve za plaćanje kriptovalutama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.