tether

Tether neće ni da potvrdi niti da demantuje oko povlačenja USDT sa Tron-a

 

Tether nije precizirao da li planira odustati od podrške za Tron nakon što je rival Circle napustio mrežu zbog sigurnosnih razloga.
Izdavač Stablecoina Tether nije dao konačan odgovor o tome hoće li ili ne prestati s podrškom za Tron mrežu nakon što je njegov rival Circle prestao kovati svoj stabilcoin na blockchainu u utorak, 20. februara.

Tether tokeni se izdaju na nekoliko blockchaina, koji su jednostavno transportni slojevi za takve tokene”, rekao je Tether u izjavi za Cointelegraph upitan za komentar o Circleu i da li Tether razmatra sličan potez.

„Tether zadržava mogućnost zamrzavanja transakcija na svakom direktno podržanom transportnom sloju kako bi ispunio svoje obaveze usklađenosti. Bez obzira na to, Tether aktivno prati sigurnost svakog od podržanih transportnih slojeva kako bi osigurao najviše standarde za svoju zajednicu”, rekli su iz kompanije.

Tether je najveći stabilcoin s tržišnom kapitalizacijom od 97,7 milijardi dolara, a Circleov USD Coin zaostaje za 28 milijardi dolara, prema podacima CoinGecko.

Tron mreža je dom za više od 51,8 milijardi USDT, što čini više od polovine od skoro 101 milijarde USDT tokena izdatih preko više blokova, prema Tetherovom izvještaju o transparentnosti od 21. februara.

Dodatnih 76,2 miliona dolara izdvojeno je za obezbjeđivanje kratkoročne likvidnosti za token na mreži Tron.

tether1
Snimak ekrana Tetherovog izvještaja o transparentnosti USDT-a izrezan je kako bi prikazao samo USDT-ov blockchain i njegovu ukupnu imovinu. Izvor: Tether

Tetherovi komentari došli su kao odgovor na najavu Circlea od 20. februara, pri čemu je firma otkrila da odmah završava kovanje USDC-a na Tron-u i da će postepeno ukidati podršku mreži, rekavši da je odluka usklađena s “naporima da se osigura da USDC ostaje pouzdan, transparentan i siguran.”

U januaru je u izvještaju Ujedinjenih naroda stajalo da je “USDT na Tronu postao poželjan izbor” za sajber prevare i pranje novca u jugoistočnoj Aziji zbog “lakoće, anonimnosti i niskih naknada njegovih transakcija”.

Tether je odbacio izvještaj, rekavši da su UN ignorisale istrajnost USDT-a i evidenciju firme o saradnji u provođenju zakona.

Naglasilo je da je zamrznuto preko 300 miliona dolara vrijednog USDT-a korištenog u kriminalu “unutar posljednjih nekoliko mjeseci”, uključujući 225 miliona dolara u vrijednosti koje je zamrznuto u novembru 2023. u sklopu istrage Sjedinjenih Država o sindikatu trgovine ljudima u jugoistočnoj Aziji.

Grupa za nadzor nad etikom Campaign for Accountability pisala je senatorima Sjedinjenih Država u novembru 2023., navodeći da je Tron “spomenut u više međunarodnih akcija za provođenje zakona koje uključuju milijarde dolara u transakcijama navodnih grupa organiziranog kriminala i sankcionisanih subjekata”.

Američka komisija za hartije od vrijednosti tužila je fondaciju Tron i osnivača Justina Suna u martu 2023., navodeći da su nudili neregistrirane vrijednosne papire i vršili manipulativno trgovanje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.