do kwon

Traženi kripto osnivač Do Kwon kaže ‘da nije u bijegu’

SINGAPUR: Do Kwon, traženi južnokorejski osnivač propale kriptovalute Terra, negirao je u nedjelju (18. septembra) da je u bijegu nakon što su singapurske policijske snage (SPF) rekle da nije u gradu-državi kako se vjerovalo.

SPF je za CNA rekao: “SPF će pomoći Korejskoj nacionalnoj policijskoj agenciji (KNPA) u okviru našeg domaćeg zakonodavstva i međunarodnih obaveza. Do Kwon trenutno nije u Singapuru.”

Južnokorejski sud izdao je u srijedu nalog za hapšenje Kwona.

Portparol južnokorejskih tužilaca je tada rekao da je “nalog za hapšenje izdat za ukupno šest osoba, uključujući i Do Kwona, koji trenutno borave u Singapuru”.

Kwonovo gdmjesto boravka dovedeno je u pitanje nakon izjave SPF-a, a njegovi tvitovi nisu otkrili gdje se nalazi.

Kolaps Terraform Labsa ranije ove godine izbrisao je oko 40 milijardi dolara novca investitora.

Rano u nedjelju je na Tviteru rekao: “Nisam u bijegu” ili nešto slično”, ali nije otkrio gdje se nalazi.

“Za svaku agenciju koja je pokazala interes za komunikaciju, mi smo u punoj saradnji i nemamo šta da krijemo”, dodao je.

“U procesu smo odbrane u više jurisdikcija… i radujemo se razjašnjavanju istine u narednih nekoliko mjeseci.”

Prethodno se vjerovalo da je 31-godišnjak u Singapuru, gdje je prošlog mjeseca dao svoj prvi intervju za medije otkako je kripto operater prestao u maju.

Južnokorejski tužioci također su izdali naloge za hapšenje još pet osoba – koje nisu imenovane – povezanih sa stabilnim coinom TerraUSD i njegovim sestrinskim tokenom Luna.

Kwonov Terra/Luna sistem se raspao u maju, sa cijenom oba tokena koja su pala na skoro nulu, a posledice su pogodile šire kripto tržište. Njegov kolaps izazvao je više od 500 milijardi dolara gubitaka.

Stablecoins su dizajnirani da imaju relativno stabilnu cijenu i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svijetu.

TerraUSD je, međutim, bio algoritamski – koristeći kod za održavanje cijene na oko jedan američki dolar.

Mnogi investitori izgubili su životnu ušteđevinu kada su Luna i Terra ušle u spiralu smrti, a južnokorejske vlasti su pokrenule više krivičnih istraga o nesreći.