Uber

Uber bi mogao prihvatiti kripto plaćanja ‘u nekom trenutku’, kaže izvršni direktor

Ako Uber uskoči “voz” kriptovaluta, pridružio bi se brojnim tehnološkim kompanijama uključujući Microsoft, AT&T i Wikipediju.

Uber bi mogao prihvatiti kriptovalute kao način plaćanja ‘u nekom trenutku’, rekao je izvršni direktor Dara Khosrowshahi. Platforma za rezervaciju taksija tražila je da integriše kriptovalute kao opciju plaćanja na svojoj platformi, međutim, kompanija nije otkrila tačan vremenski okvir koji bi bio potreban za dodavanje kriptovaluta kao opcije. “Hoće li Uber prihvatiti kriptovalute u budućnosti? Apsolutno. U nekom trenutku”, rekao je Khosrowshahi u intervjuu za Bloomberg.

Za Khosrowshahi ovo “nije pravi momenat” da uvede kriptovalutu kao način plaćanja. Izvršni direktor vjeruje da troškovi berzi kriptovaluta mogu nositi visoke naknade za transakcije, a takođe i uticaj rudarenja kriptovaluta na okolinu su razlozi zašto Uber još uvijek nije integrisao kriptovalute u svoju platformu.

Rudarenje kriptovaluta ili kripto rudarenje je proces uvođenja novog bloka u blockchain, pokretanjem niza složenih algoritama koji zahtijevaju uređaje velike potrošnje energije kao što su GPU. Za rudarenje kriptovalute potrebno je mnogo računarske snage, a samim tim i mnogo električne energije. Takvu potrošnju energije na globalnom nivou mnogi smatraju više štetnom nego korisnom.

“Stalno razgovaramo,” dodao je Khosrowshahi, “..i vremenom kako mehanizam razmjene bude sve jeftiniji i ekološki prihvatljiviji, mislim da ćete vidjeti kako se malo više oslanjamo na kriptovalute.”

Ranije u februaru, Uber je za CNBC rekao da kompanija traži načine da prihvati kriptovalute kao način plaćanja. Kompanija je čak vodila razgovore o kupovini Bitcoina korporativnom gotovinom kao i druge kompanije kao što je Tesla, međutim, ideja je “brzo odbačena”.

Ako Uber uskoči u voz kriptovaluta, pridružio bi se brojnim tehnološkim kompanijama kao što su Microsoft, AT&T i Wikipedija. Nedavno su izTesla Inc objavili da će prihvatiti kriptovalutu Dogecoin zasnovanu na memima kao plaćanje za svoju robu kao što je kopča za kaiš “Giga Texas” i mini modeli električnih vozila.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.