mexico

Učiniti bitcoin legalnim sredstvom plaćanja u Meksiku će biti “teška borba”

Milijarder i zagovornik Bitcoina, Ricardo Salinas, vjeruje da je rast Bitcoina neizbježan, ali njegova budućnost zavisi od toga koliko brzo i jeftino mogu biti transakcije.

Tokom Bitcoin 2022 konferencije u Majamiju na Floridi, Cointelegraph je ispitao Ricarda Salinasa, osnivača i predsjednika Grupo Salinas, u ekskluzivnom intervjuu. Kao rani usvajač Bitcoina (BTC), još od dana kada je bio 200 dolara, Salinas je iz prve ruke iskusio uspone i padove na tržištu i naučio ponešto na tom putu.

Salinas je dan započeo kao panelista na glavnoj pozornici kongresnog centra Miami Beach među kolegama milijarderima Orlandom Bravoom, Marcelom Claureom i Danom Tapierom. U diskusiji pod nazivom “Bitcoin milijarderi, kapital alokatori”, Salinas je otkrio da je 60% njegovog portfolia u bitcoinu, dok je ostalih 40% mješavina ulaganja u naftu i plin.

mexico 1

Istog dana, 7. aprila, meksička senatorka Indira Kempis, učesnica konferencije, objavila je da je predložila zakon kojim bi Bitcoin postao legalno sredstvo plaćanja u Meksiku. Meksiko bi slijedio El Salvador, Roatán, Honduras i Madeiru u Portugalu ako prođe zakon. Na pitanje šta misli o ovome, Salinas je rekao da će “biti teška borba” da se ovo dogodi jer njegova zemlja “nažalost” ima način razmišljanja koji je previše vezan za svoju kontrolu nad fijatom, ili ono što on naziva “prevarom fijata”. ”

“Glavni u centralnoj banci i ministarstvu finansija mrze Bitcoin zbog slobode koju predstavlja i direktna je prijetnja njihovom monopolskom novcu.”

Kao osnivač meksičke banke Banco Azteca, Salinas je priznao da je dio problematičnog sistema i otkrio da bi volio da njegova banka ima pristup bitcoin plaćanjima, depozitima i pozajmljivanju. Međutim, u međuvremenu, kao vlasnik lanca supermarketa Elektra Group, trenutno radi na tome da trgovcima omogući da prihvate Bitcoin plaćanja za sve artikle.

Dok je razgovarao sa reporterom, rekao je da Bitcoineri ostaju mali procenat ukupne populacije i da je još dug put do opšteg usvajanja. Takođe je podsjetio gledaoce da je, bez obzira na godine investitora, najvažniji kvalitet koji svaki investitor treba imati radoznalost i mentalna otvorenost za kontinuirano učenje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.