vaneck

VanEck kaže da bi Bitcoin mogao dostići 4,8 miliona dolara ako bi postao globalna rezervna imovina

Investiciona firma je napravila veoma visoku procenu za BTC i zlato na osnovu ekstremnog slučaja ukoliko bi bilo koje od ovo dvoje postalo rezervna globalna valuta.

Američka investiciona kompanija VanEck vjeruje da Bitcoin (BTC) ima dvostruko veći rast od zlata i da bi mogao vrijediti čak 4,8 miliona dolara po novčiću ako postane globalna rezervna imovina.

To je, naravno, veliko „ako“, a VanEck misli da je kineski juan vjerovatniji kandidat.

Visoka procjena za BTC došla je u članku sa uvidima u četvrtak koji su napisali VanEckov šef aktivnog EM duga Eric Fine i glavna ekonomistkinja Natalia Gurushina, koji su pokušali da uporede implikacije cijena zlata i Bitcoina ako bi bilo koji od njih bio usvojen kao podrška globalnoj valuti.

VanEckova analiza je pokazala da se podrazumijevana cijena za BTC kretala od 1,3 miliona do 4,8 miliona dolara. Niže predviđanje je zasnovano na BTC-u kao monetarnoj bazi (M0), za koju investiciona baza Investopedia kaže da uključuje svu ponudu valute i bankovnih depozita, ali nije uobičajen marker za ekonomiste.

Veće predviđanje je proizašlo iz uobičajenije M2 procjene, koju Investopedia smatra mjerom novčane mase koja uključuje sve bankovne depozite sa valutom i njegovu sposobnost da se pretvori u gotovinu.

U svojoj procjeni cijene zlata po unci, Fine i Gurushina su se više naginjali predviđanju cijene M0 od 31.000 dolara kao pouzdanoj početnoj tački jer “veoma veliki broj centralnih banaka ima malo ili nimalo rezervnog zlata”. Nedostatak depozita iskrivljuje predviđanje M2 na mnogo viših i manje pouzdanih 105.000 dolara po unci zlata.

Nedavni geopolitički nemiri su već naveli Rusiju da razmotri korištenje različitih valuta, uključujući Bitcoin, za transakcije za naftu sa svojim “prijateljskim” partnerima Kinom i Turskom.

Trend bi se mogao primijeniti na centralne banke većeg broja zemalja i vjerovatno će doći do udarca dominacije američkog dolara. Fine i Gurushina vjeruju da se kineski juan treba smatrati glavnim predviđanjem za novu rezervnu valutu, ali će nacije vjerovatno rekonstruirati svoja sredstva bez obzira na sve.

“Centralne banke će vjerovatno promijeniti svoju mješavinu rezervi na štetu dolara (i eura i jena) i poboljšanja nečeg drugog, u ovoj ili onoj mjeri. Kao rezultat toga, neke centralne banke — i privatni akteri — će da diverzifikuju svoje rezerve.”

Analitičari su pozvali čitaoce da imaju na umu da su predviđanja samo početne tačke za investitore da formulišu okvir kako da vrednuju zlato i BTC u ekstremnom slučaju ili da postanu globalna valuta. Napominje da postoje alternative kao što su ograničene nekretnine, beskonačne dionice, pa čak i valute tržišta u nastajanju koje bi mogle služiti u funkciji zlata ili BTC-a.

VanEck ima udio u kripto industriji sa svojim Bitcoin Strategy fondom koji se trguje na berzi (ETF), koji je fond kojim se trguje na berzi za Bitcoin fjučerse i ima 30,1 milion dolara ukupne neto imovine. Firma je također nedavno podnijela zahtjev Komisiji za vrijednosne papire i berzu (SEC) za pokretanje novog ETF-a koji se fokusira na kompanije za rudarenje zlata i kriptovaluta.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.