vitalik

Vitalik Buterin je “nekako sretan” zbog kašnjenja ETF-a

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin vjeruje da kripto ekosistem treba da sazrije i bude u skladu s regulatornim politikama koje omogućavaju kripto projektima da interno funkcionišu.

Dijeleći svoje mišljenje o kripto regulacijama, Buterin je govorio protiv propisa koji imaju uticaj na unutrašnje funkcioniranje kripto ekosistema.

vitalik 1

Uzimajući u obzir trenutne okolnosti, smatrao je da je bolje imati propise koji dozvoljavaju unutrašnju nezavisnost kripto projekata, čak i ako to ometa usvajanje mainstreama. Buterin je rekao:

“Zapravo sam nekako sretan što veliki dio fondova kojima se trguje na berzi ( ETF) kasni. Ekosistemu je potrebno vrijeme da sazri prije nego što dobijemo još više pažnje.”

Buterin je iskazao zabrinutost prilikom korištenja (KYC – upoznaj svog korisnika) na frontendovima decentralizovanih finansija (DeFi). Međutim, on je istakao potrebu za KYC-om na kripto berzama, koja je doživjela široku implementaciju. Prema riječima preduzetnika:

“To bi nerviralo korisnike, ali ne bi imalo nikakvog efekta protiv hakera. Hakeri već pišu prilagođeni kod za interakciju s ugovorima.”

vitalik 2

Na kraju, Buterin je preporučio korištenje dokaza bez znanja kako bi se ispunili regulatorni zahtjevi uz očuvanje privatnosti korisnika, navodeći da „Volio bih vidjeti pravila napisana na takav način da zahtjevi mogu biti zadovoljeni dokazima bez znanja koliko god je to moguće. ”

Google je nedavno dodao funkciju pretraživanja koja korisnicima omogućava pregled stanja u ETH novčaniku pretraživanjem njihovih adresa.

Potvrđujući nedavnu nadogradnju Ethereuma, Google je ugradio oznaku za odbrojavanje posvećenu Ethereumovom prelasku sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS) mehanizam konsenzusa.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.