green-shoots

Zeleni izdanci? Institucionalni kripto fondovi ostvaruju prve prilive u zadnjih 5 sedmica

Skoro 14 miliona dolara vraćeno je u institucionalne fondove BTC-a tokom protekle sedmice, ali proizvodi bazirani na Ethereum-u i dalje bilježe velike odlive.

Nakon pet sedmica stalnih odliva, institucionalna ulaganja se konačno vraćaju u kripto fondove, Bitcoin (BTC) je sredstvo izbora, a Ether (ETH) pada u nemilost.

U svom sedmičnom izvještaju Digital Asset Fund Flows, objavljenom u ponedjeljak, kriptoinvesticiona kompanija CoinShares uočila je prilive za neke institucionalne proizvode.

To je prvi put u pet sedmica da je došlo do neto pozitivnog priliva jer je 14,4 miliona dolara ponovo ušlo u prostor sa investitorima koji su kupili pad.

Istraživači su obavijestili da su ovi prilivi dolazili tokom perioda značajnog pada cijena, dodajući da to sugeriše da investitori „vide ovo kao priliku za kupovinu“ na trenutnim nivoima cijena.

Kapital je nastavio da teče iz sopstvenog BTC fonda CoinShares, ali su 21Shares i ProShares zabilježili manje dobitke. Većina priliva bila je za Bitcoin, koji je imao 13,8 miliona dolara za sedmicu. Ethereum je bio najveći gubitnik u tom periodu sa odlivom od 15,6 miliona dolara, ali proizvodi sa više sredstava činili su balans što je rezultiralo neto ukupnim prilivom.

CoinShares je primjetio da trenutni sedmosedmični odliv ETH sada iznosi 245 miliona dolara „istaknuvši da je veliki dio nedavnih medveđih stavova među investitorima bio fokusiran na Ethereum, a ne na Bitcoin“.

Screenshot 2022-01-26 070101

Analitičar Willy Woo također je sugerisao da su to bili rani znakovi da se institucionalni fondovi počinju vraćati:
Međutim, ukupna imovina pod upravljanjem za fondove uključene u izvještaj iznosila je 51 milijardu dolara, što je najniži nivo od početka avgusta 2021. AUM je pao zbog pada vrijednosti osnovne imovine u posljednjih nekoliko mjeseci. Nije bilo promjene u najvećem svjetskom fondu, Grayscale, koji ima 30,6 milijardi dolara u AUM-u, prema posljednjem ažuriranju u utorak, međutim, fond se trgovao s rekordnim popustom od oko 30%.
Analitičari i trgovci tražili su ulazne tačke nakon odbijanja Bitcoina i povrata na 36.000 dolara.

Imovina je pala na šestomjesečni minimum od 33.000 dolara tokom trgovanja u ponedjeljak, prema Tradingviewu. Ali od tada se solidno oporavila sa povratom od 10% na 37.576 dolara u vrijeme pisanja ovog teksta. Ukoliko se zamah tržišta nastavi u ovom pravcu, vjerovatno će uslijediti sedmični institucionalni prilivi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.