blockchain-education

Želite da studirate kripto?

Ove godine ulaganje u kriptovalutu postalo je mnogo popularnije. Između interesovanja za digitalne kovanice, od bitcoina do altcoina poput dogecoina; decentralizovane finansije ili DeFi aplikacije; NFT ili nezamjenljivi žetoni; i druge blockchain tehnologije, tržište je poraslo.

Iako mnogi od najtraženijih poslova na polju kriptovaluta ne zahtjevaju nužno formalno obrazovanje, mnogi svjetski univerziteti počeli su da nude mogućnosti da studirate kriptovalute. U stvari, novinska kuća za kripto vijesti CoinDesk nedavno je objavila rang listu 50 najboljih univerziteta za blockchain.

Istraživači sa CoinDeska, Univerziteta Stanford i Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) analizirali su 230 škola širom svijeta i rangirali ih prema pet faktora. Kompletnu metodologiju možete pročitati ovde.

Metodologija analize

1. Naučni uticaj, uključujući broj istraživačkih radova vezanih za blockchain i kriptovalute objavljenih između 2019. i 2021. godine.
2. Postojeće ponude vezane za blockchain u kampusu, uključujući časove, obrazovne centre, klubove i još mnogo toga.
3. Zapošljavanje i rezultati u industriji
4. Troškovi pohađanja
5. Sveukupna akademska reputacija

Nacionalni univerzitet u Singapuru zauzeo je prvo mjesto, na drugom mjestu se nalazi Kraljevski tehnološki institut u Melburnu, na trećem mjestu je Berkeley Univerzitet u Kaliforniji, a na četvrtom mjesu se nalazi Univerzitet u Cirihu, a na petom mjestu je MIT. Od 50 najboljih škola, 13 se nalazi u SAD-u, uključujući Arizona Državni Univerzitet (30.) i Njujork Univerzitet (41.).

Prošle godine, CoinDesk je rangirao samo škole sa sjedištem u SAD, stavljajući Univerzitet Cornell na drugo mjesto, Stanford univerzitet na četvrto i Harvard na peto mjesto. Na globalnoj rang listi, sve tri škole su pale na listi za nekoliko mjesta, pa su dospjeli na 17., 12. i 49. mjesto.

Ovo je lista 20 najboljih univerziteta za blockchain, prema CoinDesk -u:

1. Nacionalni univerzitet u Singapuru
2. Kraljevski tehnološki institut u Melburnu
3. Berkeley Univerzitet u Kaliforniji,
4. Univerzitet u Cirihu
5. Tehnološki institut u Masačusetsu
6. Politehnički univerzitet u Hong Kongu
7. Univerzitetski koledž u Londonu (UCL)
8. Univerzitet Tsinghua
9. Kineski univerzitet u Hong Kongu
10. ETH Zurich
11. Tehnološki univerzitet Nanyang u Singapuru
12. Stanford univerzitet
13. UNSW Sidnej
14. Gradski univerzitet u Hong Kongu
15. Univerzitet u Oksfordu
16. Šangajski univerzitet Jiao Tong
17. Univerzitet Cornell
18. Tehnološki univerzitet u Delftu
19. Univerzitet u Hong Kongu
20. Univerzitet u Sidneju

Kompletnu listu možete pogledati na web stranici CoinDesk -a.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.