Apple-vs-Facebook-

Zuckerberg se sprema za bitku s Appleom oko Metaversa dok regulator upozorava na Metino ‘virtuelno carstvo’

Facebookova matična kompanija Meta i tehnološki gigant Apple zaključani su u “veoma dubokom, filozofskom nadmetanju” u izgradnji metaverzuma, pri čemu svako preduzeće pokušava da odredi “u kom pravcu internet treba da ide”, rekao je navodno osnivač i izvršni direktor platforme društvenih medija Mark Zuckerberg. U međuvremenu, regulator je zabrinut zbog “Metinog carstva virtuelne stvarnosti”.

Preduzetnik je svoje mišljenje o ovom tekućem takmičenju iznio zaposlenima Facebooka tokom nedavno održanog internog sastanka, izvještava The Verge, pozivajući se na snimak Zuckerbergovih komentara tokom internog sastanka. Izvršni direktor je rekao da će se Meta pozicionirati kao otvorenija, ali i jeftinija alternativa Appleovom hardveru, jer se očekuje da će tehnološki gigant iz Kalifornije predstaviti svoje prve slušalice proširene stvarnosti do kraja ove godine.

“Ovo je takmičenje filozofija i ideja, gdje vjeruju da radeći sve sami i čvrsto integrišući, grade bolje korisničko iskustvo”, rekao je Zuckerberg. „I vjerujemo da postoji mnogo toga što treba uraditi na specijalizaciji u različitim kompanijama i to će omogućiti postojanje mnogo većeg ekosistema.”

Najnoviji razvoj događaja dolazi nakon što je američka Federalna komisija za trgovinu podnijela tužbu za blokiranje Meta-inog dogovora o kupovini aplikacije za fitnes namijenjenu virtuelnoj stvarnosti Supernatural.

“Meta, ranije poznata kao Facebook, već je ključni igrač na svakom nivou sektora virtuelne stvarnosti”, navodi se u saopštenju regulatora, dodajući da “imperija virtuelne stvarnosti” kompanije uključuju najprodavaniji uređaj, velika prodavnica aplikacija , uspješni programeri i “jedna od najprodavanijih aplikacija svih vremena.”

U njemu je navedeno da,

“Agencija navodi da Meta i Zuckerberg planiraju proširiti Metino carstvo virtuelne stvarnosti ovim pokušajem ilegalnog pribavljanja namjenske aplikacije za fitnes koja korisnicima dokazuje vrijednost virtualne stvarnosti.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.